so., 18. listopad 2023 22:22

Mír je kalba - dvě podoby oslav 17. listopadu v Uherském Hradišti

Sbor Viva la Musica gymnázia v Uherském Hradišti na Mariánském náměstí. Sbor Viva la Musica gymnázia v Uherském Hradišti na Mariánském náměstí. Zdroj: Andrea Máčalová
Uherské Hradiště – V podvečer 17. listopadu se v prostoru dvou hlavních náměstí v Uherském Hradišti lidé sešli, aby společně uctili památku významných milníků české historie. Program se ve večerních hodinách přesunul do klubu Mír. Dvě podoby oslav dokazují, že o listopadových událostech nepřemýšlí jen pamětníci, ale i nejmladší hradišťská studentská generace.

Na Mariánském náměstí se po 17. hodině sešli zástupci města, Konfederace politických vězňů (KPV) a studentů, kteří svými vystoupeními u morového sloupu uctili Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studenstva. Pietní akci moderoval David Pavlíček z Klubu kultury. Mezi řečníky vystoupili starosta města Stanislav Blaha, zástupce KPV Josef Ondra a studenti hradišťské Obchodní akademie Nikol Supová a Artur Alves.

„O brutálních praktikách minulého režimu víme své. Jeho žijící memento leží v srdci našeho města, jen pár minut odsud. Bývalá věznice, která se už zanedlouho promění v Národní památník Věznice Uherské Hradiště,“ připomněl Blaha. O důstojné využití uherskohradišťské věznice, ve které byly v minulosti vězněny a popraveny desítky lidí, od roku 2009 usiluje spolek Memoria.

Tradiční hudební doprovod zajistil sbor gymnázia Viva la Musica pod vedením sbormistra Jakuba Tomaly, který na housle a kytaru doprovodili Jiří Mikuláštík a Tomáš Sedláček.

Na Masarykově náměstí o hodinu později začala druhá akce, která vznikla iniciativou bývalých studentů uherskohradišťského gymnázia – Václava Janíka a Šimona Gogoly – a navázala tak na podobné akce z dřívějších let. „Vašek za mnou přišel s návrhem, že bychom letos ty listopadové oslavy nemuseli obracet tolik do minulosti, ale spíš se zaměřit na současnost,“ prozradil Šimon.

„Naším záměrem je klást aktuální otázky a nekončit pouze u vzpomínání na historické události. Tento svátek je ztělesněním témat a hodnot, která nepatří jen určité době,“ stojí v jednom z instagramových příspěvků události.

Řečník Alex Dufek a organizátoři Václav Janík a Šimon Gogola.

O svých pohledech na současnost promluvili Anna Stránská, předsedkyně zmíněného spolku Memoria, člen studentského parlamentu gymnázia Alex Dufek nebo bývalý student gymnázia Lam H. Nguyen. Hudební linii tvořili rapper Proof, kapela Who asked ??? a speciální hudební uskupení složené z hudebníků Pavla Štěrby, Michaely Omelkové a Mirka Malíka.

Po skončení debat na Masarykově náměstí se účastníci mohli přesunout do klubu Mír. Na vstupenkových náramcích příznačně stálo heslo večera Mír je kalba. Klubový hudební lineup vytvořily kapely 111, Přelud a Noise, rappem zaplnili stage Weve, Narapbob & Sypo a finální DJ show zajistili ILL-FATED a Sirkin. V rámci doprovodného programu mohli návštěvníci nakreslit, co by podle nich nemělo chybět na státním symbolu, nebo se mohli podílet se na výrobě merch trička akce.

17-11_4.jpg

Zobrazeno 307 krát
Naposledy upraveno: ne., 19. listopad 2023 12:17
Pro psaní komentářů se přihlaste