ne., 30. červen 2013 00:25

Místo úřadu práce pobyt v cizí zemi s kapesnýn. I takové možnosti mají čerství absolventi

Státnice jsou u konce a čerství absolventi pomalu začínají hledat práci. I přesto, že mají titul v kapse, je pro absolventy bez praxe najít zaměstnání obtížné. Stále více mladých Evropanů se snaží čas mezi ukončením školy a nástupem do práce trávit aktivně. A namísto zápisu na úřad práce jedou sbírat zkušenosti do světa.

 

Příkladem je i turecká absolventka Saziye. "Práci jsem po ukončení vysoké školy hledala půl roku. Ale stejně jsem místo učitelky nenašla ani na základních školách v Turecku, ani v žádné z zemí Evropské unie. Chtěla jsem získat alespoň nějakou praxi a zvýšit tak své šance na přijetí do práce, proto jsem odjela na devítiměsíční pobyt do České republiky," vysvětluje.

Ten ji zajistila Evropská dobrovolná služba, která je projektem Evropské unie pro mladé lidi od osmnácti do třiceti let. Mohou strávit od dvou do dvanácti měsíců, po které se věnují dobrovolné činnosti. Ta je obvykle hodně různorodá. Dobrovolník si před odjezdem vybere pouze zaměření projektu a na místě záleží především na jeho kreativitě a aktivitě.

Dvaadvacetiletá Albánka Lorenna vystudovala média a komunikaci, proto si vybrala projekt právě s tímto zaměřením. "Po mém příjezdu do Makedonie jsem vedla vydáváni nezávislého měsíčníku, poté se k tomu přidaly kurzy mediální gramotnosti pro děti. Dva měsíce před odjezdem domů jsem k tomu začala pořádat i veřejné diskuze s místními lidmi, které měly upozornit na nesvobodu médií na Balkáně," popsala.

Dobrovolníci mají zdarma ubytování, jídlo, pojištění, je jim proplacena většina cestovních nákladů na projekt a k tomu každý měsíc dostávají kapesné. K poznání místní kultury přispívají povinné jazykové kurzy, které jsou také zdarma.

Ne všichni, kdo se na dobrovolnou službu vydají jsou však nezaměstnaní absolventi, je mezi nimi i velká spousta studentů, kteří pro získání nových zkušeností přeruší studium. Svá studia na brněnském VUT kvůli dobrovolné službě přerušil i třiadvacetiletý Jiří. "Vždycky pro mě neformální vzdělávání bylo důležitější než klasická školní výuka. Proto jsem se nebál přerušit studium a odjet na rok do Španělska. Svého rozhodnutí nelituji. Je pravda, že ve škole bych se naučil více faktických znalostí, rozvoji osobnosti a dovedností tam však moc prostoru věnováno není. Už jen to, že několik měsíců musíte žít v jednom bytě s lidmi z různých koutů světa, z odlišného kulturního prostředí, různého náboženství zcela změní váš pohled na svět," přiblížil své zkušenosti Jiří.

Všechny získané dovednosti a zkušenosti jsou rozepsány v tzv."Youthpassu", tedy dokladu o účasti na aktivitě neformálního vzdělávání, který získá každý dobrovolník na konci projektu.

 

Zobrazeno 1965 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:45
Pro psaní komentářů se přihlaste