ne., 6. březen 2022 12:41

Mláděti nosorožce dvourohého dali jméno Kyjev

Mládě dostalo jméno Kyjev Mládě dostalo jméno Kyjev Zdroj: Simona Jiřičková, Safari Park Dvůr Králové
Dvůr Králové nad Labem - Týden od zahájení války na na Ukrajině se dne 4. 3. 2022 v Safari Parku Dvůr Králové narodil sameček nosorožce dvourohého východního. Jde o kriticky ohrožený druh trpící kvůli pytláctví související s jeho rohy. Mládě bylo pojmenováno Kyjev jako symbol podpory ukrajinských hrdinů. Zoo se chlubí největší chovatelskou skupinou na celém světě. Podařilo se zde odchovat již 47 mláďat od roku 1971, kdy sem byli nosorožci přivezeni.

Mládě kriticky ohroženého nosorožce dvourohého východního se narodilo v noci ze čtvrtka na pátek. „V podstatě přesně týden od invaze ruských sil na Ukrajinu,“ komentoval ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas. Sameček dostal jako vyjádření úcty a podpory ukrajinským hrdinům jméno podle hlavního města Ukrajiny, Kyjev. Nosorožec je silný a zdravý, váží 33 kilogramů, což je pro mládě narozené v této zoo obvyklé.

Zoo Dvůr Králové patří k nejdůležitějším chovatelným centrům. Má největší chovatelskou skupinu na celém světě, která čítá 14 jedinců tohoto druhu z celkového počtu dvaceti nosorožců. Chovat se zde nosorožci dvourozí začali roku 1971, kdy je přímo z rodné Afriky nechal dovézt významný zoolog Josef Vágner. Jeho životním mottem byla věta: “Nikdy nesplatíme zvířatům to, co jsme jim dlužni.” Celkem se zde narodilo 46 mláďat, Kyjev je čtyřicátý sedmý. Devět mladých jedinců se z Podkrkonoší vrátilo do přirozeného prostředí, přesněji do Tanzánie a Rwandy.

V minulosti byl nosorožec dvourohý východní nejrozšířenějším druhem nosorožce vůbec. Obýval celý africký kontinent. Jeho dramatický úbytek zapříčinila zvyšující se poptávka po jeho rozích od 70. let minulého století. Čínská medicína věří v jejich zázračné účinky. Klíčovým důvodem pytláctví je také prestiž, kterou vlastnění těchto rohů v určitých vysokých společenských kruzích přináší. Dnes ve volné přírodě najdeme jen asi 800 jedinců.

Zobrazeno 739 krát
Naposledy upraveno: ne., 6. březen 2022 20:46

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste