st., 30. říjen 2019 18:29

Mořské želvy v ohrožení. K záchraně se připojila i olomoucká zoo

Mládě karety obrovské Mládě karety obrovské Zdroj: K. Holubová, zoologická zahrada Olomouc
V současnosti žije na světě sedm druhů mořských želv. Všechny se řadí mezi ohrožené, přičemž čtyři druhy jsou podle mezinárodního červeného seznamu dokonce kriticky ohrožené.Za posledních asi čtyřicet let klesla populace mořských želv natolik, že jim hrozí úplné vyhubení. O záchranu těchto majestátních živočichů usiluje mezi jinými i mezinárodní nezisková organizace Turtle Foundation. Aktivity Turtle Foundation nyní podporují i některé české zoologické zahrady sdružené v Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO). Zapojila se Zoo Hodonín, Zoo Liberec, Zoo Ostrava, a nyní i zoo Olomouc.

Turtle Foundation realizuje projekty v Indonésii a na Kapverdách. V Indonésii, na odlehlém ostrově Sipora existuje pláž, kam připlouvají klást vejce největší současně žijící želvy, kožatky velké, které jsou velmi vzácné a patří ke kriticky ohroženým druhům. Na Kapverdách se vyskytuje třetí největší populace karety obecné na světě. V roce 2007 zde lidé pozabíjeli přes tisíc samic, které sem připluly naklást vejce. V souvislosti s masovým vybíjením želv vyslala organizace do těchto oblastí své členy a dobrovolníky, kteří ve spolupráci s místními komunitami střeží po celé hnízdní období pláže, aby se želvy mohly bezpečně rozmnožovat.

Tito živočichové jsou nelegálně loveni pro maso, jejich krunýře jsou využívány pro zisk želvoviny, stávají se nechtěným úlovkem v rybářských sítích a jejich vajíčka lidé sbírají za účelem prodeje a konzumace. Želví snůšky jsou ohroženy rovněž stále intenzivnější zástavbou pobřežních oblastí a turistickým ruchem. Mořské želvy strádají taktéž konzumací plastového odpadu v oceánech, který mylně považují za medúzy.

Zobrazeno 1712 krát
Naposledy upraveno: st., 30. říjen 2019 18:44
Pro psaní komentářů se přihlaste