st., 29. březen 2023 00:02

Na každou nožku jinou ponožku aneb Světový den Downova syndromu

21. březen je Světovým dnem Downova syndromu 21. březen je Světovým dnem Downova syndromu Zdroj: Růžena Valášková
Na 21. březen připadá Světový den Downova syndromu. Jeho cílem je rozšířit povědomí o lidech s Downovým syndromem a také o syndromu samotném. Lidé napříč generacemi si oblékli rozdílné ponožky, aby vyjádřili podporu všem stiženým touto diagnózou.

Downův syndrom je genetická porucha, se kterou se pojí charakteristické tělesné rysy a různý stupeň mentálního postižení. Způsobuje ho ztrojení dvacátého prvního chromozomu. Z tohoto důvodu bylo pro Světový den Downova syndromu určeno právě symbolické datum 21. 3., tedy datum, které v sobě zrcadlí hlavní podstatu syndromu. Svět si Den Downova syndromu připomíná pravidelně od roku 2012, kdy jej vyhlásila OSN s cílem šířit povědomí o Downovu syndromu a zejména o lidech s ním. 

Tento den bývá někdy označován také jako Ponožkový. Ponožky otočené patami k sobě totiž připomínají chromozom X, který mají lidé s Downovým syndromem navíc. Právě proto bývá symbolické nazutí dvou odlišných ponožek považováno za výraz podpory všem lidem s Downovým syndromem. 

Den Downova syndromu si připomněla také studentka Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Viktorie Matoušková: „Pro dnešek jsem zvolila ponožky s barevnými tvary. Každá je jiná, na jedné jsou znázorněny kolečka, na druhé kroužky. Přijde mi fajn si tento Den připomínat a rozšiřovat tak povědomí o nemoci, která může potkat v podstatě každého novorozence. Navíc jde o podporu symbolickou, člověka to tedy nic nestojí.“ Dodává, že Světový den Downova syndromu neprožívá poprvé: „Každoročně jsme si jej připomínali na gymnáziu. Hodně jsme si o této poruše povídali a mnozí studenti i učitelé symbolicky nazuli každou ponožku jinou.“ 

Zobrazeno 370 krát
Naposledy upraveno: st., 29. březen 2023 10:29
Pro psaní komentářů se přihlaste