út., 4. duben 2023 12:37

Napínavé příběhy, dobrodružství a pohádky, to vše byla Noc s Andersenem

Logo Noci s Andersenem Logo Noci s Andersenem Zdroj: František Petrák
Česká republika - Již 23. ročník úspěšné akce na podporu dětského čtenářství se uskutečnil poslední březnovou noc. Nocování s dobrodružnými a pohádkovými příběhy oslavují mimo jiné Mezinárodní den dětské knihy nejen u nás, ale i ve světě. Noc určená malým čtenářům připomněla Ferdu Mravence, Myšáka Mickeyho nebo největší českou ilustrátorku Helenu Zmatlíkovou.

Noc s Andersenem připadá na 2. dubna jakožto oslava narození jednoho z největších pohádkářů vůbec, Hanse Christiana Andersena a zároveň připomíná i Mezinárodní den dětské knihy, který se slaví taktéž druhý dubnový den. Každoročně se akce pořádá právě v blízkosti tohoto data, vždy z pátku na sobotu. Letos proto poslední březnovou noc. Cílem akce je podpora dětských čtenářů a zájem o zvýšení četby knih mezi generaci dětí, která je ovlivněna moderními technologiemi.

Knihovny, školy, kluby nebo dětské domovy se dětem otvírají právě tuto noc. Pro děti jsou mimo bohatý program v knihovnách nachystány také noční prohlídky zámků, lampiónové průvody a jiné dobrodružné výpravy za tajemstvími.
Každoročně se do projektu zapojuje víc a víc knihoven, ale i jiných míst, kde mohou děti přespat. Původní počet 40 zapojených knihoven po celé republice dál roste a letos se jich do akce zapojilo téměř 600. Kromě knihoven mohou děti nocovat na dalších 1600 místech jako jsou divadla, nemocnice nebo organizace všemožných typů. Odhadem se letošní Noci zúčastnilo na 100 000 dětí školou povinných.

Témata letošního ročníku připomněla hned několik výročí. Jedním z nejvýznamnějších bylo 100. výročí narození ilustrátorky Heleny Zmatlíkové. Honzíkova cesta nebo Děti z Bullerbynu tím pádem na Noci s Andersenem nemohly chybět, 90 let uběhlo od prvního vydání Ferdy Mravence v Lidových novinách a 95 let oslavil letos i Myšák Mickey z The Walt Disney Studios.

Z Městské knihovny v Praze celé odpoledne i večer vysílalo Rádio Junior, které zvalo děti na setkání se známými osobnostmi nebo na hry a soutěže o zajímavé ceny. „Celý program byl volně přístupný a zadarmo,“ napsala redaktorka Rádia Junior Klára Nováková.

Fantaziím se meze nekladly a programy se na všech místech předháněly, kdo malým čtenářům poskytnul největší zábavu. Noc s Andersenem hojně prožívaly i ostatní do projektu zapojené země. Slavilo se tak například v sousedním Slovensku, Polsku a Rakousku, a především v Dánsku, odkud Hans Christian Andersen pocházel.

Zobrazeno 512 krát
Naposledy upraveno: ne., 9. duben 2023 10:43
Pro psaní komentářů se přihlaste