so., 19. říjen 2019 19:39

NASA uskutečnila první čistě ženský výstup do kosmického prostoru

Christina Koch a Jessica Meir vystupují z Mezinárodní vesmírné stanice. Christina Koch a Jessica Meir vystupují z Mezinárodní vesmírné stanice. Zdroj: Nasa TV/Reuters
USA - V pátek 18. října americké astronautky Jessica Meirová a Christina Kochová opustily Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), aby vyřešily technickou závadu a staly se tak první čistě ženskou dvojicí, která vystoupila do kosmického prostoru.

„Myslím, že to, co děláme, je důležité zejména z historického hlediska,“ řekla Christina Kochová před zahájením výstupu. „V minulosti se s ženami prostě nepočítalo. Je úžasné, že se na kosmickém programu podílíme v době, kdy tak mohou učinit všichni bez ohledu na pohlaví. Každý si dnes může vybrat svou roli,“ dodala.

Kochová, která na ISS působí již od března, byla z dvojice první, kdo stanici opustil. Za ní následovala Jessica Meirová s nářadím. Během pětihodinového pobytu ve vesmíru zůstaly astronautky ukotvené k základně pomocí postrojů a karabin, jejichž umístění se v několika sekvencích mění, aby se zamezilo nekontrolovanému pohybu ve vesmíru.

Videonahrávky z helem astronautek NASA živě vysílala a lidé tak mohli na okamžik nahlédnout pod pokličku práce astronautů. Nové zařízení musí dopravit na své místo, bezpečně jej zprovoznit a nakonec odeslat to staré zpět na Zemi, kde jej tým inženýrů podrobí důkladnému zkoumání. Pokusí se tak zabránit další poruše, která by mohla v budoucnu nastat.

Tracy Caldwell Dysonová, astronautka NASA, která uskutečnila tři podobné výstupy v rámci Expedice 24 v roce 2010, na událost také zareagovala: „Je to přelomové. Ačkoliv se rozhodně jedná o něco, co by se mělo oslavit, všichni čekáme na dobu, kdy to bude prostě normální.“

Čtyřicetiletá Christina Kochová zůstane na vesmírné stanici až do února. Se svými 328 dny strávenými ve vesmírů se přiblíží rekordu Scotta Kellyho, který v rámci jednoho letu strávil v kosmu celkem 340 dnů. Vědci zároveň shromažďují data o zdravotním stavu astronautky a rozvíjí tak výzkum působení stavu beztíže na lidské tělo.

Většinu dat poskytují mužští astronauti, podle vědců se však vliv na organismus liší dle pohlaví. Podle studií jsou ženy náchylnější ke kardiovaskulárním poruchám, muže pak trápí hlavně problémy s viděním. NASA zároveň představila prototyp skafandru, který by mohl umožnit další výstup na Měsíc. U nového skafandru je použita speciální technologie, díky níž se materiál ergonomicky přizpůsobí tělu astronauta a to bez ohledu na tvar jeho postavy a váhu.

Zobrazeno 918 krát
Naposledy upraveno: čt., 24. říjen 2019 16:40
Pro psaní komentářů se přihlaste