st., 3. květen 2023 22:48

Nevyhnutelné harakiri. Olomoučtí studenti si za jídlo výrazně připlatí

ilustrační foto ilustrační foto Zdroj: Správa kolejí a menz UP
Olomouc - Studentská stravovací zařízení napříč republikou se potýkají s výrazným zdražováním. Souvisejí s tím vyšší náklady na provoz a zároveň úbytek pravidelných strávníků. Zejména v menzách Univerzity Palackého v Olomouci stouply ceny jídel téměř dvojnásobně oproti minulému roku.

Jít do restaurace nebo do menzy? Ještě před rokem měla tato otázka pro univerzitní obec velmi snadnou odpověď. Současná situace však studentským stravovacím zařízením příliš neprospívá a studenti mnohdy volí jiné alternativy. „Mnohem častěji si vozím jídlo z domů, případně zajdu do restaurace,“ povídá student Univerzity Palackého Michal Jelínek. Na vině je totiž výrazné zdražení, které se v konečné ceně velmi blíží klasickým restauracím. Studenti jsou často nespokojeni i s kvalitou podávaných jídel. „Postupem času šla kvalita navzdory zvyšování cen spíše dolů,“ říká strávník Jelínek.

S cenami nabízených chodů vedení olomouckých menz příliš nezmůže. Náklady spojené s energiemi a potravinami potřebnými k uvaření jednotlivých jídel se rovněž zvyšují, proto se Správa kolejí a menz musela uchýlit k nárazovému zdražení. „Do výsledných cen jídel se promítají i finance na opravy a údržbu stravovacího provozu a náklady na zaměstnance,“ říká tiskový mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant. Minimalizovat ceny se nedaří ani s příspěvkem ministerstva školství, který je přibližně 30 Kč.

Podle slov Havrlanta vzrostly energetické náklady až o devadesát procent oproti minulému roku. „Rostou také náklady na svoz odpadu, vodné a stočné,“ vysvětluje. K běžným provozním nákladům se také připočítává daň. Celkové náklady činí zhruba 80 Kč a průměrná cena jídla se pohybuje kolem 100 Kč. Oblíbená je třeba i pizza, která je dostupná jen v některých menzách. „Pizza je asi nejvýhodnější, chutná dobře a také dostatečně zasytí,“ říká student Jelínek.

Nabídka jídel v menze 17. listopadu, 24.04.2023
Správa kolejí a menz se na druhou stranu snaží ušetřit kdekoliv je to možné. Novinkou je elektromobil, který rozváží potraviny z hlavní menzy 17. listopadu do ostatních menších menz. „Náklady se nám tím zmenšili, i když ne nijak závratně. Ceny pohonných hmot jsou také velkou položkou,“ říká tiskový mluvčí univerzity. Studentům se však ceny nepozdávají. „Je zvláštní, že z jedné z nejlevnějších menz v republice se poměrně rychle stala jedna z nejdražších,“ tvrdí Jelínek. „V olomoucké menze mi někdy přijdou ceny totálně nelogické. Nechápu, proč někdy sladká jídla stojí víc než třeba kuře s rýží,“ zamýšlí se studentka Markéta Jánská. V loňském roce cena mírně stoupla, ovšem předchozích pět let menza svá jídla nezdražovala a občas se dostávala do červených čísel. Současná situace už však byla neudržitelná, proto se rozhodla k takto ráznému kroku.

Studentskou cenu Správa kolejí a menz UP vrátila alespoň na jedno jídlo denně. Od dubna totiž každý den připravuje pokrm, který dotuje ze svých prostředků a cena se tak pohybuje mezi padesátí až šedesáti korunami. „Ke snížení věcných a osobních nákladů vždy u jednoho jídla z denního výběru jsme přistoupili na základě intenzivních debat s vedením univerzity po posledním nezbytném navýšení cen univerzitního stravování a v souladu s usnesením akademického senátu univerzity z 15. února,“ řekl pro web olomoucké univerzity ředitel SKM Libor Kolář. Zlevněné jídlo je vždy v nabídce hotovek na čtvrté pozici a studenti novinku vítají. „Jedno zlevněné jídlo denně je fajn, ale nedám si ho nutně proto, že je levné,“ říká ke kroku SKM studentka pedagogické fakulty Markéta Jánská.

Máslový řízek s bramborovou kaší | menza Křížkovského

Zobrazeno 536 krát
Naposledy upraveno: po., 8. květen 2023 17:28
Pro psaní komentářů se přihlaste