po., 8. listopad 2021 09:21

Nový lék na koronavirus? Společnost Merck přišla jako první s lékem na Covid-19 nazývaným molnupiravir

Molnupiravir je antivirotikum určené k léčbě covidu, které vyvinula firma Merck. Molnupiravir je antivirotikum určené k léčbě covidu, které vyvinula firma Merck. Zdroj: pixabay.com
Americká farmaceutická společnost přišla s novým lékem, který má za cíl pomoct s bojem proti stávající pandemii. První zemí na světě, kde byla tato antivirová pilulka schválena, je Velká Británie. Jedná se o vůbec první stát na světě, která tento lék schválila. Zatím však nejsou známy vedlejší účinky. Očekává se však, že by lék mohl zabránit v šíření nemoci.

Přestože proti pandemii Covidu-19 existuje řada očkovacích látek (například od společnosti Pfizer), stále neecxistuje žádný dostatečně účinný lék, který by tomuto viru mohl nadobro zabránit. Ve čtvrtek 4.11.2021 však přišla americká farmaceutická firma Merck s novým lékem, který má u pacientů s počátečními symptomy onemocnění Covidu-19 redukovat počet hospitalizovaných a zemřelých o polovinu. Tyto výsledky zveřejnil Merck již v září, ale nebyly zatím ověřeny. Společnost rovněž nezveřejnila podrobnosti o vedlejších účincích léku. 

Antivirová pilulka má zmírňovat příznaky a urychlovat rekonvalescenci. Podle agentury AP by měla významně pomoci s přetížením nemocnic či zmírnit šíření nákazy zejména v chudších zemích s křehkým zdravotnickým systémem. Doporučena je dospělým osobám starším osmnácti let, kterým bylo diagnostikováno onemocnění Covid-19 a pro osoby, které mají vážnější průběh nemoci. Pacienti s mírným průběhem nemoci si tak vezmou dvakrát denně čtyři pilulky po dobu pěti dnů. Hlavním cílem je soustředit se na samotnou léčbu nemoci. Pilulka by měla výrazně pomoct také lidem, kteří nereagují dobře na očkování.

Ředitel společnosti Merck Robert Davis řekl, že první schválení je pro firmu velkým úspěchem. „Při plnění mise společnosti Merck zachraňovat životy budeme dál postupovat s naléhavostí, abychom přinesli molnupiravir pacientům na celém světě tak rychle, jak to jen bude možné,“ uvedl Davis. 

Lék čeká na schválení od agentur EMA A FDA 

V budoucnosti se má molnupiravir prodávat i ve Spojených státech a Evropě. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se má tímto lékem zabývat koncem listopadu. O účinnosti molnupiraviru rozhoduje i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Také Česko podle čtvrtečního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha čeká na schválení léku Evropskou lékovou agenturou. Merck uvádí, že do konce roku má kapacitu k výrobě deseti milionů dávek nového antivirotika. Prostřednictvím smluv si však léky zamluvili státy po celém světě, takže kapacita bude značně omezená. V říjnu Velká Británie zakoupila 480 tisíc kúr molnupiraviru určené pro zranitelné Brity. „Dnes je historický den pro naší zemi. Velká Británie je první zemí na světě, která schválila antivirový lék, který si může vzít doma každý,“ uvedl britský ministr zdravotnictví Sajid Javid.  

Společnost Pfizer přišla také s lékem proti Covidu-19

Merck je první firmou, která přišla s výsledky klinických testů u své antivirové pilulky, ale na podobných lécích pracuje řada dalších společností. Americká společnost Pfizer přišla také s pilulkou proti onemocnění Covidu-19 používanou v kombinaci s lékem proti HIV, který podle testů snižuje riziko hospitalizace či přímo úmrtí u dospělých rizikových pacientů o plných 89%. Společnost má v plánu dát pilulku ke schválení FDA co nejdříve. Podle Pfizeru je tento lék klíčovým v boji s koronavirem a měl by zachránit miliony životů po celém světě. Pro americký trh má být k dispozici koncem tohoto roku. Léčivá látka zabraňuje replikaci viru pacienta a pracuje podobně jako při léčbě HIV anebo žloutenky typu C. Na pilulkách proti covidu-19 pracují rovněž společnosti Atea Pharmaceuticals nebo švýcarská firma Roche.

 

Zobrazeno 550 krát
Naposledy upraveno: po., 8. listopad 2021 15:29
Pro psaní komentářů se přihlaste