čt., 7. duben 2022 18:17

Oblíbenost hormonální antikoncepce klesá - ženy se obávají o své zdraví a hledají jiné alternativy

Hormonální antikoncepce (HAK) Hormonální antikoncepce (HAK) Zdroj: Fotobanka Pixabay
Hormonální antikoncepci (HAK) užívá v celém světě více než sto milionů žen. Česká republika je ve světovém měřítku uživatelek antikoncepce pod průměrem a její oblíbenost každým rokem klesá. Ženy mají strach z případných komplikací a často se ve svém těle přestávají cítit dobře. V posledních letech přichází na trh velké množství nehormonálních metod, které jsou ženami hojně využívány. Jedná se o nezodpovědný přístup, nebo o cestu k lepšímu zdraví?

V posledních letech oblíbenost hormonální antikoncepce u žen klesá. V České republice užívá hormonální pilulky necelých 31 % žen. Nejčastějším důvodem jsou problémy spojené s jejich užíváním a strach z případných komplikací. Častými vedlejšími účinky HAK mohou být bolesti hlavy, změny nálad, deprese a zvýšení tělesné hmotnosti. Vzácnými nežádoucími účinky jsou pak cévní mozkové příhody nebo tromboembolická nemoc (neboli ucpání cév), jejíž riziko zvyšuje užívání HAK 3 až 5krát. Častým důvodem k jejímu vysazení jsou také určité „vnitřní pocity“, přičemž ženy často uvádí, že cítí změny ve svém těle, které jim nejsou příjemné. Dalším častým důvodem jsou také obavy, že nebudou moci v budoucnu otěhotnět.

Z názorů tázaných žen vyplývá, že každá má s hormonální antikoncepcí trochu jiné zkušenosti. Respondentka Ivana (25 let) uvádí, že ji během užívání HAK začaly tlačit cévy v oblastech pod kolenem, v tříslech a podpaží. Neustále byla náladová a často nechápala proč. Rozhodla se tedy pro vysazení a bylo to dle jejího názoru jedno z nejlepších rozhodnutí, které udělala. Naopak respondentka Klára (22 let) je s užíváním HAK dlouhodobě spokojená. Nepociťuje na sobě žádné negativní účinky, jako pozitivní účinek hodnotí krásnou pleť a pohodlnost užívání.

Přestože výrobce uvádí riziko vzniku tromboembolie v 5-10 případech na 100 000 žen, naprosto šokující je zkušenost studentky Adély (25 let), které HAK způsobila právě tromboembolii, jejímž následkem byla mrtvice v pouhých 23 letech. „Večer před spaním jsem upadla a nebyla schopná si ani obléct pyžamo. Přítel mi zavolal záchranku, kde jim sdělil mé příznaky. Paní na dispečinku tomu příliš nevěřila vzhledem k mému věku. Když mě převezli do nemocnice, nemohla jsem hýbat s levou stranou těla. Řekli mi, že jsem měla mrtvici a musím na operaci. Po operaci mi bylo sděleno, že jsem kvůli antikoncepci měla sraženinu, která se mi dostala až do mozku.“

Metoda užívání hormonální antikoncepce však není jedinou metodou, jak se chránit proti nechtěnému těhotenství. V dnešní době existuje opravdu velké množství nehormonálních metod, které nezatěžují tělo a nezpůsobují žádné vedlejší účinky. Důvodem, proč mnoho žen stále volí hormonální metodu je jednak neznalost jiných metod, ale také určitá pohodlnost, kdy každodenní užívání pilulek nezpůsobuje ženám žádný diskomfort. Osvěta o šetrnějších metodách antikoncepce a možnostech následné léčby zdravotních komplikací probíhá také na sociálních sítích. Na Instagramu se jedná o profily @bezhormonu, @silaplodnosti, @nehormonalka a mnoho dalších, kde si ženy vzájemně sdělují své zkušenosti, rady a snaží se nalézt takovou variantu, která bude nejlepší pro jejich fyzické i psychické zdraví.

Zobrazeno 468 krát
Naposledy upraveno: út., 12. duben 2022 22:53
Pro psaní komentářů se přihlaste