út., 16. listopad 2021 14:47

Očkování nesmí fungovat jako vstupenka, říká Jiří Janeček na tiskové konferenci iniciativy Chcípl PES

znak iniciativy Chcípl PES znak iniciativy Chcípl PES Zdroj: facebooková stránka hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES
Praha- Iniciativa Chcípl PES vyzývá občany a pracovníky gastro-podniků, aby se v Den boje za svobodu a demokracii zúčastnili protestu proti nově vydaným vládním opatřením. Považují je za protizákonné.

Tři hodiny po poledni začíná na Staroměstském náměstí demonstrace proti pandemickému opatření vlády České republiky, jež nařizuje, aby od prvního listopadového dne gastronomické podniky kontrolovaly svým zákazníkům průkaz bezinfekčnosti. Jiří Janeček a Jakub Olbert na tiskové konferenci iniciativy Chcípl PES prohlašují, že vláda nařízením porušuje Ústavu České republiky. „Nejvyšší správní soud už několikrát konstatoval, že plošná opatření nemají oporu ani v pandemickém zákoně, ani v zákoně o ochraně veřejného zdraví,“ tvrdí Olbert. Nejvíce se vyhrazují proti vyžadování informací o zdravotním stavu hostů. Věří, že jde o zákazníkovo soukromí a tudíž na informace nemají právo. „Pokud by někdo z nás diskriminoval hosty při vstupu do restaurace na základě zdravotní dokumentace, dopustil by se porušení zákona o ochraně spotřebitele,“ říká Olbert.


Návštěvnice hradecké kavárny s tímto názorem souhlasí. „Nevidím důvod, proč bych cizím lidem měla poskytovat informace o svém zdravotním stavu. Žádné nařízení vydané ministerstvem není nadřazené Ústavě, která jasně říká, že obsluha nemá právo požadovat detaily o zdravotním stavu hostů,“ brání se zákaznice poté, co ji pracovníci odmítli obsloužit, když nedoložila průkaz bezinfekčnosti. Na místo byla dokonce přivolána policejní hlídka, která ženě musela oprávněnost postupu obsluhy potvrdit.


Martin Procházka, majitel restaurace Sole v Bučovicích, naopak názor iniciativy Chcípl PES odmítá. „Češi jsou odborníci na všechno, najednou je každý virolog. Lidé se chovají, jako by neměli povinnost opatření respektovat jenom proto, že s ním nesouhlasí,“ říká Procházka. „Kontrola bezinfekčnosti nám práci nijak neztěžuje, pokud se lidé chovají slušně. Je jedno, jestli se obsluha zeptá jen na objednávku, nebo i na bezinfekčnost,“ dodává. Poctivé dodržování opatření se ale začíná projevovat na návštěvnosti. Procházkova restaurace pocítila pokles zhruba o 60 %. Také si všimli demotivující skutečnosti, že podniky, které bezinfekčnost nekontrolují, mají zákazníků podstatně více.


Zpřísňování opatření spousta lidí vnímá jako předzvěst dalšího plošného uzavírání. Procházka se ale úplného uzavření podniků neobává. „Myslím, že by se lockdown případně týkal jen neočkovaných. Těch je ale stále hodně, tudíž by měl ve výsledku dopad na nás všechny.“

Zobrazeno 603 krát
Naposledy upraveno: út., 16. listopad 2021 15:44
Pro psaní komentářů se přihlaste