út., 30. říjen 2018 14:50

Olomoucký projekt Půjčte si kelímek bojuje proti odpadu spojeným s výdejem káv

Vratné kelímky Vratné kelímky Zdroj: Půjčte si kelímek
Olomouc - Od konce července mají lidé v Olomouci možnost využít první český systém zálohovaných kelímků. Tři místní kavárny ziniciovaly projekt Půjčte si kelímek, jehož cílem je redukovat množství odpadu, spojený s výdejem káv s sebou. Běžně využívané papírové kelímky je totiž téměř nemožné recyklovat, protože jsou složeny nejen z papíru, ale i z plastové fólie a jejich separace by byla velmi komplikovaná. Většina z nich tedy končí buď na skládce nebo ve spalovně, v horším případě pohozené v přírodě. Podle odhadu zakladatelů se jejich spotřeba v Olomouci pohybuje ve výši šest až osm tisíc kusů za měsíc.

Šetrnější řešení

Vratné šálky jsou vyrobené z již jednou recyklovaného materiálu a při jejich případném poškožení je možné je opět zrecyklovat, při správné péči navíc dokážou nahradit 500 až 1000 jednorázových. „Kelímky mají všechny potřebné certifikace, včetně atestu pro opakované použití,“ dodává jeden z iniciátorů projektu Půjčte si kelímek Jan Havránek. V kavárnách zapojených do projektu mají zákazníci možnost si za zálohu padesáti korun vypůjčit odolný barevný kelímek a po jeho použití jej mohou klidně i znečištěný vrátit na jedno z míst, zapojené do projektu a plnou částku dostanou zpět.

Iniciátoři projektu našli insipiraci v Německu, kde již dlouhodobě funguje na stejném principu projekt CupforCup. Právě jeho členové výrazným způsobem napomohli vzniku tohoto principu u nás. „Zástupci nám poskytli první kelímky a cenné know-how,“ potvrzuje Havránek. Olomoucký projekt zažívá velký úspěch a má spoustu pozitivních ohlasů. Od jeho vzniku se do něj zapojilo již šestnáct kaváren a šíří se i za hranice města. Brzy bude fungovat i v Praze, Brně, Ostravě, Liberci a Třeboni. Do konce roku by chtěli zapojit všechna krajská města v České republice.

Zlínské kavárny

Právě v jednom z krajských měst, které ještě nejsou do projektu zapojené, jsou na ideu zálohovaných šálků vcelku odlišné názory. „O projektu jsme už s kolegou slyšeli a určitě bychom se rádi zapojili. Snažíme se být ekologičtí a minimalizovat množství vyprodukovaného odpadu, takže se nám ten nápad líbí, u našich zákazníků to má rozhodně velký potenciál. Teď už jde jen o to, navázat s tvůrci projektu kontakt a zrealizovat to,“ vysvětluje spolumajitel zlínské kavárny a čajovny Gulliver Luděk Prachař. Obdobně pozitivní reakce zazněla také od další z tamních kaváren. „Bude to trochu dražší, ale co bychom pro přírodu neudělali. Měsíčně spotřebujeme okolo čtyřset jednorázových kelímků, takže se to množství alespoň částečně zredukuje,“ potvrzuje majitel kavárny Epupa Dominik Schmied.

Pouze o několik desítek metrů dál se však názory majitelů zlínské kavárny KAFÖ liší. „Chodí k nám zákazníci, kteří si přejí dostat kávu do papírového kelímku i v případě, že si k nám přijdou posedět. Nechutná jim káva z keramiky, natož z plastu,“ vysvětluje spolumajitelka Lucie Köglerova. Podle jejích slov se alespoň snaží nabádat lidi, aby si nosili vlastní nádoby. S kolegy zvažují také ekologičtější podobu kelímků, které budou kompostovatelné, což však výrazně ovlivní ceny káv. V baru a kavárně BLOK 12 by nápad pravděpodobně také neuspěl. „Varianta kompostovatelných kelímků a podpora kelímků vlastních mi přijde jako lepší cesta,“ popisuje majitel BLOKu 12 Michal Pavlenko.

Zobrazeno 1914 krát
Naposledy upraveno: út., 30. říjen 2018 22:39
Pro psaní komentářů se přihlaste