út., 21. duben 2015 23:26

Olomoučtí skauti budou na benzínkách bojovat proti leukémii

Olomouc - Skauting v Česku stále žije. Nejen, že se chystá oslavit svátek svého patrona sv. Jiřího, ale naplňuje také své hodnoty a cíle. Jedním z nich je i pomoc a služba druhým. V Olomouci se bude konat celorepubliková akce Společně proti leukémii. Tentokrát má však toto moravské město jedno prvenství. Již tradiční sbírka tu totiž proběhne o několik měsíců dříve, než v ostatních krajích.

Sbírka Společně proti leukémii! existuje v Česku od roku 1998. Dříve pod názvy Kapka naděje a Kapka. Od té doby se podařilo získat už přes osm miliónů korun. Celý projekt je společným dítětem organizací Junák-český skaut a Nadace pro transplantace kostní dřeně. Jejich cílem je pomoc lidem postiženým leukémií a dalšími nemocemi krvetvorby. Nejobvyklejší formou sbírky, na které se zároveň plně podílí i čeští skauti, je celostátní benzínová sbírka. Výtěžek z ní, ale i z ostatních alternativních projektů putuje na podporu Českého národního registru dárců kostní dřeně. Ten má při řešení leukémie zásadní roli.

Že je skutečně na co vybírat dokazuje skutečnost, že jen na vyšetření nových dárců padne ročně okolo tří miliónů korun. Navíc ani stát, ani zdravotní pojišťovny nijak neplatí nebo nepřispívají na nábor, ani na vstupní vyšetření. Proto je sbírka tak důležitá. V každém účastnícím se městě se skauti domluví s několika benzínkami, zda by po dobu jednoho víkendu mohli na jejich stanici nabízet řidičům čištění oken. Za precizní vyleštění a vydrhnutí třeba celého automobilu pak požádají o nějaký čistě dobrovolný příspěvek od majitelů. Velice jednoduché, ale velice účinné. 

Leukémie je nádorové onemocnění, vycházející z krvetvorné tkáně a z lymfatických uzlin a postihuje celý organismus. Léčit se dá chemoterapií nebo právě transplantací kostní dřeně od zdravého dárce. Najít vhodného dárce je často běh na dlouhou trať. Tělo člověka se totiž samo přirozeně brání určitým druhem bílých krvinek proti všemu, co do něj nepatří. Tedy i cizí kostní dřeni. Aby byla transplantace možná, musí se bílé krvinky dárce i příjemce co nejvíce shodovat. Jinak může dojít k nepřijmutí nové dřeně. Případně může dojít k tomu, že při menší neshodě se tyto buňky sice uchytí, ale postupně začnou ničit tělo pacienta, protože je vnímají jako cizí. Proto existuje Český národní registr dárců kostní dřeně, který sdružuje všechny dobrovolné dárce a pro lékaře tak je snazší najít toho pravého.

Zdroj obrázku: http://dolnidobrouc.skauting.cz

 

Zobrazeno 1402 krát
Naposledy upraveno: ne., 26. duben 2015 15:14
Pro psaní komentářů se přihlaste