po., 7. prosinec 2015 22:33

PAF už má své vítěze

Minulý víkend hostila Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci 14. ročník festivalu animovaných filmů PAF. Za účasti několika zahraničních hostů a významných představitelů domácí i světové animované tvorby se konala promítání v podkrovním filmovém sále Uměleckého centra UP.

Na Přehlídce Animovaného Filmu se finanční a „lidskou“ podporou podílela i Univerzita Palackého, respektive Katedra filmových a divadelních studií. Vítězem hlavní soutěžní sekce Jiné vize se stal Janek Rous se svým dílem Zvuk z pouště, v divácké ceně uspěli Aleš Čermák s Michalem Cábem za jejich společný videoprojekt Země se chvěje.

V roce 2002 zažil PAF znovuzrození. Po roční odmlce, se z Jihlavy přesunul pod křídla Univerzity Palackého a města Olomouc. Další ročníky už čerpaly z pevně zakořeněného zázemí a hojně podpory Ministerstva kultury a později i Visegrádského fondu. Postupně narůstal počet účastníků, promítaných tematických sekcí, partnerů festivalu ale především návštěvníků a vzácných hostů. Těch na letošní ročník přijalo pozvání více než stovka. Za uplynulých čtrnáct ročníků si PAF díky spolupráci s řadou zahraničních festivalů vypracoval věhlas na světovou úroveň a po jarním festivalu populárně-vědeckých filmů AFO je druhou největší filmovou přehlídkou v Olomouci.

„Myslím, že povědomí o PAFu se neustále zlepšuje. Například nové navázána spolupráce s norským festivalem Screencity, pomohla festival uvést do evropského kontextu. Před měsícem proběhl PAF New York, který naopak představoval spojení českých a zámořských umělců v rámci jednoho festivalu,“ říká Max Dvořák, media manager festivalu.

Mezi nejvýznamnější zahraniční hosty, kteří se festivalu účastnili, patří Martin Arnold. Rakušan, který po vyučování na amerických univerzitách proslul pátráním po ztracených fragmentech klasických hollywoodských žánrových filmů. V těch pak za pomocí střihu odhaluje obrazy, které byly na filmu do té doby skryté a recykluje tak vyznění starých klasik v něco zcela nového.  Z domácích animátorů byl na festivalu přítomen Jiří Barta, režisér, který byl žákem legendárního animátora Jiřího Trnky, v jehož studiu pracoval již od roku 1982. V Trnkově studiu vznikl také Bartův nejznámější snímek Krysař z roku 1986. Animátor v současnosti vyučuje na Fakultě umění a designu Západočeské univerzity v Plzni.

„Animace je u nás historicky zakořeněna díky velikánům druhé poloviny 20. století, kteří dali základ poetice českého animovaného filmu. Na tom bychom měli stavět a posoudit to, jestli se tvůrcům daří z tradic správně čerpat. Na tuto otázku by měl divákům odpovědět právě PAF,“ dodává Dvořák.

Festival obsadil univerzitní prostory od čtvrtka do neděle. Návštěvníci mohli shlédnout projekce více než stovky účastnících se umělců. PAF ale není pouze animace uzavřena v kinosálu. V programu festivalu se dalo najít i množství doprovodných akcí, které s tématem animace a vizuálního umění souvisí, například přednášky, vernisáže, workshopy a množství hudebních vystoupení. Během nedělního slavnostního zakončení vyhlásila mezinárodní porota vítěze hlavní soutěžní sekce Jiné vize. Porota ve složení Samson Kambalu, Jonathan Monaghan a Daniela Arriado označila za vítězný snímek Zvuk z pouště Janka Rouse. Film zachycuje realitu z několika úhlu pohledu zároveň a návštěvníci festivalu mohli tuto instalaci najít v atriu Uměleckého centra. Hlasy z uren před promítacími sály festivalu určily vítěze Ceny diváků. V té se jako divácky nejoblíbenější ukázal film Země se chvěje od autorského dua Aleš Čermák, Michal Cáb. Snímek se zaměřuje na otázky lidského bytí v černobílém pixelovém zpracování.

 
Zobrazeno 1942 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:31
Pro psaní komentářů se přihlaste