ne., 24. duben 2022 12:01

Pandemie zkomplikovala výzkum i autorům knihy Vytváření konvertity

Obálka knihy Vytváření konvertity. Obálka knihy Vytváření konvertity. Zdroj: NLN.cz
V Olomouci proběhlo představení publikace Vytváření konvertity. Hovořilo se o komplikacích, které dokončení knihy provázely. Součástí setkání byla také přednáška o konverzi kostelů a prodej knihy, jehož výtěžek autoři věnovali na pomoc Ukrajině.

Olomocká katedra historie hostila slavnostní představení knihy Vytváření konvertity s podtitulem Jazyková a vizuální reprezentace konverze v raném novověku. Publikaci zkoumající prostředí českých zemí vytvořil mezioborový kolektiv autorů pod vedením Radmily Prchal Pavlíčkové, Ivety Coufalové a Hany Ferencové. Tvůrci ve spolupráci s Nakladatelstvím Lidové noviny nabídli knihu přítomným posluchačům za zvýhodněnou cenu, výtěžek z prodeje na místě navíc věnovali na pomoc Ukrajině.

„Kniha vznikala v turbulentní době. V půlce projektu zkomplikovala náš výzkum a cestování za prameny pandemie. Když se nám podařilo všechny rukopisy zdárně shromáždit, zjistili jsme, že v tiskárnách došel papír. Po vydání knihy na začátku tohoto roku vypukla válka, to nám zase znesnadnilo radost z toho, že je kniha konečně venku. Její představení jsme proto odložili až na dnešek,“ vysvětlovala Prchal Pavlíčková.

Tvůrci v knize popsali utváření obrazu náboženské konverze (změny náboženského vyznání), kterou na začátku novověku ovlivnil rozmach protestantství. Autoři čerpali z dochovaných seznamů konvertitů, židovských právních pramenů, pramenů osobní povahy i z nepsaných památek. Mezi zkoumanými dokumenty nechyběly ani historické cestopisy, které o Čechách a Moravě napsali britští cestovatelé.

Součástí představení knihy se také stala přednáška autora Ondřeje Jakubce, který se v publikaci věnoval konverzi kostelů. Jakubec hovořil o proměnách inventáře a funkce sakrálních staveb, jež postupně sloužily věřícím různých vyznání. Řeč byla například o farním kostele v Lounech, Týnském chrámu nebo o bazilice sv. Martina v Tours.

Zobrazeno 2000 krát
Naposledy upraveno: út., 26. duben 2022 10:02
Pro psaní komentářů se přihlaste