st., 25. listopad 2020 22:56

Piráti začnou vyjednávat o předvolební koalici s hnutím STAN

Kandidátem na premiéra bude pravděpodobně Ivan Bartoš Kandidátem na premiéra bude pravděpodobně Ivan Bartoš Zdroj: Oficiální stránky Pirátské strany (pirati.cz)
Praha - Do voleb do Poslanecké sněmovny zbývá ještě necelý rok, ale na politické scéně se již teď objevují nejrůznější spekulace a dohady. Zatímco na pravé straně politického spektra už byla potvrzena pravicová konzervativní koalice ve složení ODS, KDU-ČSL a TOP 09, dvě jiné opoziční strany ještě jasno neměly. O dvojbloku Pirátů a hnutí STAN se zatím pouze mluvilo. Povolení k vyjednávání o předvolební spolupráci dostalo vedení Pirátů od své členské základny teprve v pondělí večer. Na společný postup v příštích volbách kývlo v on-line referendu 81 procent hlasujících pirátek a pirátů.

 Je ohrožena dlouhodobě neotřesitelná pozice hnutí ANO, jenž je dosavadním hegemonem české politiky? Poslední předvolební průzkum agentury Kantar pro Českou televizi říká, že Piráti a Starostové by ve společném uskupení mohli sněmovní volby vyhrát. Sociologické šetření přisoudilo Starostům 11 procent hlasů, Pirátům dokonce 21. Společně by tedy mohli cílit zhruba na 30 procent všech hlasů.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na svém twitterovém účtu uvedl, že výsledek hlasování je pro něj jasným signálem, že spolupráce se STAN má smysl. Ve společném postupu vidí budoucnost i první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. V pirátských řadách se ale našli i odpůrci plánované kooperace. Nejvíce poukazovali na fakt, že v některých regionech silní Starostové mohou díky kroužkování na jednotlivých kandidátkách Pirátské kandidáty na poslance přeskočit a proklouznout tak do sněmovny na jejich úkor. K takovým členům patří například pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

Ani předseda Starostů Vít Rakušan si neklade malé cíle. Na Twitteru popsal, s čím by měla koalice do voleb jít. Jde podle něj o čistotu úmyslů, kvalitní program, jasně formulovanou vizi a dobré kandidáty. A právě v těchto věcech může být síla, jenž nakonec zvítězí. Starostové si spolupráci s Piráty už vyzkoušeli v nedávných krajských volbách, konkrétně v Olomouckém kraji. Jak se později ukázalo, tak v Olomouckém kraji se společná kandidátka vyplatila, neboť přinesla výrázný volební úspěch doplněný ziskem hejtmanského křesla.

Nyní mají obě partaje čas a prostor na přípravu koaliční smlouvy, o které budou v lednu opět hlasovat členové Pirátů. Aby smlouva nespadla pod stůl, je nutný souhlas 60 procent všech hlasujících. Podrobné analýzy potvrdily, že shoda v obou politických programech je okolo 70 procent. Oba předsedové však jdou do vyjednávání s cílem se dohodnout. Jestli jejich snahy přinesou silný politický subjekt s ambicí na vítězství ve volbách, to ukáže až čas.

Zobrazeno 944 krát
Naposledy upraveno: čt., 26. listopad 2020 21:57
Pro psaní komentářů se přihlaste