pá., 19. srpen 2022 19:51

Pivo přímo na Univerzitě Palackého

Pivo přímo na Univerzitě Palackého Zdroj: Pixahive, Ronie
Olomouc - Univerzita Palackého v Olomouci bude mít vlastní menší pivovar. Experimentální minipivovar uvaří první várku piva do konce srpna, během školního roku poslouží nejen k rozšíření úsměvů, ale i výuky.

Experimentální pivovar Univerzity Palackého je momentálně instalován v prostorách katedry analytické chemie přírodovědecké fakulty. „Do našeho projektu experimentálního pivovaru chceme postupně zapojit pokud možno všechny fakulty,“ přiblížil plány Lukáš Kučera z katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Děkan Filozofické fakulty UP Jan Stejskal pro tento projekt přislíbil uvolnit nevyužívané sklepní prostory v budově na třídě Svobody. Pivo tam bude mít díky stabilní teplotě a vlhkosti nabízejí ideální podmínky pro vaření a zrání.

Pivo se dá zkoumat podle odborníka zkoumat z mnoha úhlů pohledu. „Ať už se jedná o historii vaření piva, vývoj receptur a pivní kultury v čase, geografické odlišnosti v postupu vaření piva, používání moderních technologií v současném pivovarnictví či o zdravotní hledisko pití piva," podotkl Kučera

Pivní výuka
Na toto atraktivní téma lze napojit různé výukové moduly a předměty. Například katedra analytické chemie Přírodovědecké fakulty UP už zavedla předmět Chemie piva, ke kterému nyní díky experimentálnímu mikropivovaru přidá nový předmět Cvičení z chemie piva. „Zaměřen bude na studium veškerých chemických procesů, které se odehrávají při vaření piva i jeho zrání v ležáckých sudech," řekl Lukáš Kučera.

Potenciál má i propojení experimentálního mikropivovaru s Pedagogickou fakultou UP. „Její současné osnovy lze obohatit například o předmět zaměřený na problematiku fermentace, což je velmi důležitý proces z hlediska uchovávání potravin. Lze ho využít například v rámci krizových plánů či při dlouhodobé ochraně potravin," uvedl.

Nejstarší pivo
Odborník Lukáš Kučera se podílel na analýze vzorků z bronzového vědra, které  bylo nalezeno v roce 2017 na Pardubicku. Po analýze odebraných vzorků dospěli k překvapivému závěru, že vědro před třemi tisíci lety sloužilo k vaření prosného piva s příměsí hořkých bylin. Lukáš Kučera se minulý rok rozhodl v domácích podmínkách uvařit prosné pivo s přídavkem bylin podle postupu pravěkých „sládků“.

„V minulosti byla piva kvašena tzv. divokými kvasinkami, u nichž je výsledek vždy neznámý. Obecně jsou takováto piva velmi kyselá a chuťově více připomínají víno nebo zkvašený mošt,“ popisoval.
Přesný recept na výrobu piva z experimentálního minopivovaru nemáme, ale na ochutnání ho bude dost. V počáteční fázi uvaří v jedné várce 25 litrů piva, jeho roční výstav dle platné legislativy nesmí překročit 2000 litrů.Přesný recept na výrobu piva z experimentálního minopivovaru neznáme, ale na ochutnání ho bude dost. V počáteční fázi uvaří v jedné várce 25 litrů piva, jeho roční výstav dle platné legislativy jen nesmí překročit 2000 litrů.

Zobrazeno 529 krát
Naposledy upraveno: ne., 28. srpen 2022 12:34
Pro psaní komentářů se přihlaste