út., 7. listopad 2017 19:15

Čas plyne v olomouckém Muzeu umění

Ruce, 1968 Ruce, 1968 Zdroj: Valentýna Ondřejová
Olomouc - Od začátku října můžete v Muzeu umění zhlédnout výstavu Jozefa Jankoviče nazvanou Plynutí času. Výstava zaměřená jak na sochařství, tak i figurální kresbu a počítačovou grafiku či architektonické projekty nabízí přesně tu správnou dávku kultury, která se dá od slovenského umělce očekávat.

Nedávno zesnulý slovenský sochař a grafik Jozef Jankovič patřil k nejvýraznějším osobnostem poválečného slovenského výtvarného umění a brzy dosáhl i mezinárodního uznání. Po celý svůj život se zabýval převážně sochařstvím, ale věnoval se i grafice a malířství. Na jeho tvorbu měly velký vliv nové figurace, postmoderna, pop-art a ani existencionalismus mu nebyl cizí. Tyto směry se všemožně prolínaly v jeho díle, ukazovaly lidské vzestupy i pády, pocit absurdnosti či hledání svobody.

Výstava navazuje na stejnojmennou autorovu přehlídku obrazů v Galerii města Bratislavy a současně odkazuje na Jankovičovo osmdesátileté výročí, kterého se ale nedožil.

Přehlídka vybraných děl, na kterém se podílel ještě i sám Jozef Jankovič, spadá do období konce šedesátých a začátku sedmdesátých let, kdy autor přišel s motivem naddimenzovaných lidských končetin. Mluvíme zde tedy o času formování osobních výtvarných programů a reakcí na nejaktuálnější evropské umělecké tendence. Jankovič dále volně přešel k expresivnímu zachycení plastik vykazující projev naléhavého apelu v oblasti celospolečenského dění ve světě. Všechny tyto aspekty Jankovičova díla můžete na výstavě vidět.

Olomoucká výstava je doplněná hned o několik interaktivních zón pro návštěvníky, v nichž si každý může vyzkoušet některé z principů Jankovičovy tvorby. V nabídce je vyzkoušet si práci s různobarevnými originálními částmi lidského těla na světelném stole, dále kreslící aplikaci na dotykovém tabletu či si zkusit různé polohy těla na vyznačených značkách na podlaze.

Možnost navštěvy výstavy je do poloviny března příštího roku v Muzeu umění Olomouc. Vstup je volný.

Zobrazeno 2024 krát
Naposledy upraveno: po., 13. listopad 2017 18:29

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste