po., 14. listopad 2016 13:01

Počet úmrtí na železnici narůstá

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: Marek Ruboš
Nemalý nárůst zaznamenala Drážní inspekce v počtu mimořádných událostí na železnici. Oproti ostatním druhům dopravy železnice sice zaostává v celkovém počtu nehod, úmrtnost je ovšem častější. Dohromady zemřelo letos už 201 osob, což je o 26 osob více než minulý rok za stejné období. K 31.10 2016 došlo už k 949 nehodám, o 72 více než minulý rok za stejné období.

Nejčastější příčinou úmrtí zůstává střet osoby s vlakem s téměř osmdesáti procenty. Často jde o nebezpečné přecházení kolejí a sebevraždy. Tyto střety bývají ve většině případů smrtelné. Bohužel je velice těžké jim zabránit, protože na rozdíl od vozidel, kde hrozí srážka téměř výlučně jen na přejezdech, se lidé mohou volně pohybovat po trati téměř kdekoliv. Sebevrazi si často schválně volí nepřehledné úseky a prakticky znemožňují jakoukoliv včasnou reakci strojvedoucího. Ani nehodám ovšem nelze často zabránit, vlak brzdí i několik kilometrů.

Nemalou část úmrtí mají na svědomí i nehody na přejezdech. V drtivé většině případů je chyba na straně řidiče automobilu. Důkazem tohoto je, že na přejezdech vybavených světelným značením dochází k téměř polovině všech nehod, ačkoliv je těchto přejezdů pouze asi čtvrtina.  Řidiči si často neuvědomují jak rychle může přijíždějící vlak dorazit a jak těžké je rozjetý vlak zastavit. Oproti srážkám s osobou zde dochází často i ke smrti či zraněním i cestujících a strojvedoucích. Příkladem může být srážka vlaku s nákladním automobilem ve Studénce v červenci 2015. Řidič vjel na přejezd, který už svítil jen proto, že závory ještě nebyly spuštěny. Samotný řidič nákladního automobilu vyvázl jen s lehkým zraněním, ve vlaku zemřeli dva lidé a několik jich bylo zraněno.

Tento případ bohužel není ojedinělý. Přes velkou snahu ze strany Drážní inspekce a SŽDC lidé stále porušují pravidla bezpečného chování u kolejiště. SŽDC ve spolupráci s ČD dokonce pravidelně pořádá různé kampaně a akce za účelem rozšíření povědomí o této problematice. Jednou ze známějších je například Preventivní vlak bezpečné železnice, ve kterém je mládež zdarma seznámena s jednotlivými příklady nebezpečného chování a jeho tragických následcích. Myšlenka skrytá za tímto projektem, že dospělí lidé jsou neradi mentorováni s je tedy snažší ovlivnit je přes jejich potomky, není rozhodně od věci. Zvláštností Preventivního vlaku je forma podávání informací. Žáci jsou v něm vtaženi do děje pomocí krátkých hraných filmů, ve kterých jsou cíleně obsazování mladší herci pro snažší vžití do situace. Po filmech následuje rozhovor s odborníky zabývajícími se touto tématikou a také ukázka záchrany účastníků nehody předvedená týmem drážních hasičů.

Zdroje: Drážní inspekce, SŽDC

Zobrazeno 2437 krát
Naposledy upraveno: po., 14. listopad 2016 21:43
Pro psaní komentářů se přihlaste