ne., 21. listopad 2021 20:01

Polsko proti Polkám: Čím vším si ženy prošly a stále musí procházet

Protesty proti novému interrupčnímu zákonu. Protesty proti novému interrupčnímu zákonu. Zdroj: Reuters
Polsko je jedním z nejvíce katolických států v Evropě. Proto témata jako manželství pro všechny a potraty jsou v zemi velmi kontroverzní. Minulý rok v Polsku byl schválen nový interrupční zákon, který dosti omezuje práva polských žen. Co vlastně tento zákon zakazuje?

Zákon o interrupci
V Polsku do roku 2020 bylo stanoveno, že na potrat mohou jít ženy pouze pokud se jednalo o znásilnění, incest nebo by těhotenství mělo ohrozit život matky a taky pokud by plod měl těžkou vývojovou vadu, která by ohrozila jeho přežití. V říjnu 2020 soudci, které navrhla konzervativní strana Právo a spravedlnost, Ústavního soudu rozhodli o změnách v interrupčním zákoně a odsouhlasili, že se potraty nesmí provádět, ani pokud má plod vážnou vývojovou vadu, která by ohrozila jeho život. Ovšem v Polsku většina potratů byla prováděna právě z tohoto důvodu. Zákon vešel v platnost v lednu 2021.
Po schválení zákona vešli do ulic desetitisíce lidí, aby vyjádřili nesouhlas. V čele těchto protestů bylo hnutí Strajk Kobiet (česky Stávka žen).

Co to znamená pro Polské ženy?
Ženy jsou vlastně nuceny k ilegálním potratům přímo v Polsku nebo k cestám do zemí, kde jim potrat udělají. Bohužel na tuto možnost nemá velká část žen finanční prostředky.
Existují různé organizace, které ženám v nouzi pomáhají. Jednou z nich je organizace Women help women (WHW). Jedná se o mezinárodní aktivistickou neziskovou organizaci, která pomáhá a podporuje při samořízených potratech, tím že ženám poskytují potratové pilulky, které umožní bezpečný potrat, a nabízí odpovědi na časté otázky na jejich webu https://consult.womenhelp.org/.

Polskem otřásla nedávná smrt těhotné ženy
Žena zemřela, protože jí nebyl umožněn potrat, kvůli potratovému zákonu. Třitetiletá Izabela byla ve 22. týdnu těhotenství a praskla ji voda, tudíž byla převezena do nemocnice, kde lékaři zjistili, že plod má vážné problémy a nemá šanci na přežití. Lékaři se rozhodli vyčkávat až začne rodit nebo plod zemře, a to kvůli zákonu o interrupci. Plod následně zemřel a Izabela po několika hodinách také, protože utrpěla septický šok.
Ministerstvo zdravotnictví na tuto událost reagovalo slovy: "Lékaři by se neměli bát udělat tak jasná opatření, když byl v ohrožení život matky." Nemocnice uvedla, že lékaři museli zohlednit polský zákon, protože pokud by zákon porušili hrozily by jim až 3 roky ve vězení.
K této tragédii došlo 22. 9. 2021, ale informace se do médií a k širší veřejnosti dostala až o měsíc později. Veřejnost reagovala protesty a pietními pochody za zemřelou Izabelu v několika polských městech.

Zobrazeno 576 krát
Naposledy upraveno: ne., 21. listopad 2021 21:00
Pro psaní komentářů se přihlaste