út., 14. březen 2017 13:57

#prsakoule aneb Sahám si na ně každý měsíc se představí v Ostravě

Ilustrační fotografie Ilustrační fotografie Zdroj: Facebook Loono
Ostrava – Neziskovou organizaci Loono [lůno] tvoří tým začínajících lékařů a studentů lékařských fakult, kteří se s nadšením sobě vlastním snaží o vzdělávání zejména mladých lidí v oblasti prevence řady onemocnění, zvláště pak rakoviny. Organizace pořádá vzdělávací workshopy, přednášky a pravidelná setkání s nemocnými i jejich rodinami. V rámci kampaně Sahám si na ně každý měsíc zamíří medici i do Ostravy, kde v rámci intenzivního vzdělávacího semináře nesoucího provokativní název #prsakoule přiblíží, jak včas rozpoznat rakovinu prsu a varlete. Ostravský workshop se uskuteční ve středu 5. dubna v 18 hodin v coworkingových prostorech Impact Hubu. Vstupné je dobrovolné.

Účastníci si budou moci vyzkoušet nahmatat bulky na velmi autentických modelech prs a varlat a správnou techniku jejich samovyšetřování. Mladí lékaři krom toho předají posluchačům i cenné informace kde a jak probíhají preventivní kontroly, kam zajít, když na sobě dotyčný objeví něco neobvyklého a také jak o rakovině a dalších závažných onemocněních mluvit, podlehneme-li jim my sami či osoby nám blízké.

Kampaň Sahám si na ně každý měsíc užívá hashtag #prsakoule. Ten záhy zdomácněl na všech sociálních sítí. Označují se jím lidé, kteří už provedli v daném měsíci samovyšetření a vyzývají tímto ostatní, aby se také připojili a dbali na své zdraví.

Organizace Loono, jejíž záštitu obstarává 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, má za sebou tři roky existence. V této uplynulé době se jí podařilo vyškolit přes 12 000 lidí, z nich 32 si tak zavčasu odhalilo rakovinu. Název Loono má podle studentů vyvolávat atmosféru bezpečí, kde se lidé nemusí obávat mluvit o svém zdraví. Dvě písmena „o“ v názvu pak připomínají tvar prsou a současně i varlat. Krom kampaně Sahám si na ně každá měsíc vede Loono i další kampaň s názvem Žiješ srdcem, která se zaměřuje na to, jak se správně starat o své srdce a jak zachránit život nejen sobě, ale i druhým.

Projekt mediků získal v loňském roce prestižní ocenění SozialMarie. Cenu předává mezinárodní porota, která vybírá mezi programy stavícími se ke společenským výzvám nově a neotřele. V rámci ceny Gratias Tribi předávanou nadací Člověk v tísni mladým lidem pozitivně ovlivňujícím své okolí, byl tým Loono jedním z finalistů v rámci kategorie do 30 let.

Ve dvaadvaceti udeřila rakovina

V čele projektu Loono stojí coby zakladatelka Kateřina Vacková. Na webových stránkách organizace přibližuje svůj příběh, na jehož základech se úspěšný program mediků vystavěl. Jako dvaadvacetiletá studentka čtvrtého ročníku medicíny zjistila Vacková zhoubný nádor na svém levém vaječníku. „Čekala jsem osm hodin, až se lékaři poradí o další léčbě. Za těch osm předlouhých hodin, kdy jsem seděla na posteli a ptala se sama sebe proč, proč já, proč tak mladá, proč teď, jsem si rozmyslela, co od života opravdu chci a co pro to hodlám udělat,“ přibližuje chvíle zoufalství Vacková. Rakovině se dokázala postavit a v boji s vážnou chorobou zvítězila. „A tak vzniklo Loono. Aby pomohlo zejména mladým lidem uvědomit si, že ten správný čas myslet na své zdraví je právě teď. Za pár měsíců by totiž mohlo být pozdě,“ uzavírá myšlenku a poslání projektu Vacková.

Zobrazeno 2112 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2017 21:18
Pro psaní komentářů se přihlaste