st., 26. říjen 2022 19:06

Říjen byl měsícem atopického ekzému. Atopický ekzém jako strašák před zrcadlem nebo důvod k (a)TOP životu?

Kampaň (A)top život Kampaň (A)top život Zdroj: Autorka kampaně Inka Teschinska
Atopický ekzém je kožní onemocnění, které se projevuje zarudnutím a vysušením pokožky. Trpí jím jeden z deseti lidí. Kromě fyzických příznaků tohoto onemocnění se ekzematici potýkají s řadou psychických problémů, kvůli kterým hledají bezpečné útočiště. Řada asociací jim nabízí potřebnou pomoc a zároveň šíří povědomí o ekzému dál k veřejnosti. V České republice se jedná hlavně o instagramový účet atopzivot a s ním spojenou kampaň.

Atopický ekzém nebo také atopická dermatitida se řadí mezi celoživotně epizodická onemocnění, během kterého se střídá období klidu (remise) a vzplanutí (exacerbace) se silným výskytem ekzému. Jedná se o svědivé kožní onemocnění, kterým trpí 15 až 30 % dětí a 2 až 10 % dospělých. To znamená, že se jeden z deseti lidí v průběhu života s ekzémem setká.

Kromě fyzických příznaků má ekzém velký vliv na psychiku. Nejen že stres a psychické problémy jsou nejčastějším spouštěčem ekzému, samotná jeho existence vyvolává spoustu strastí, se kterými se onemocnění potýkají. Podle asociace National Eczema čelí ekzematici zvýšenému rozvoji úzkostí a depresí. Vedle toho se často setkávají s nepochopením svého okolí, pocitem méněcennosti, strachem z navazování nových kontaktů a odsouzení. Řada z nich se za svůj život setká se šikanou. 

 Ačkoliv se dnes o atopickém ekzému mluví více, stále se lidé s tímto onemocněním nesetkávají s pochopením, které by potřebovali. I z toho důvodu byl měsíc říjen věnován atopickému ekzému a řada asociací se snaží dostat více informací k veřejnosti. Lidé mají tendenci se od ekzematiků odvracet, National Eczema se snaží tyto poměry změnit. 

 A není jedinou iniciativou, ke které se ekzematici obracejí. Dalším bezpečným místem, které vzniklo u nás v České republice, je instagramový účet atopzivot.  

Jeho autorka Inka Teschinska šíří povědomí o ekzému, snaží se bořit mýty a informuje o Topical Steroid Withdrawal, což jsou možné nežádoucí účinky kortikoidové léčby. Inka dokázala spojit ekzematiky do velké podporující komunity, kde je každý vítán. Nejen že sdílí naučný obsah o tomto onemocnění, přidává k němu i tipy na léčbu spolu s obsahem pro zasmání.  

„Samozřejmě se to pak snažím odlehčit i nějakým vtipem, aby to nebylo jen o tom, že si ekzematici stěžují. Jde spíš o to, najít chuť k životu a ukázat, že i s ekzémem to jde,” vysvětluje Inka, jak svůj obsah na sociálních sítích tvoří.  

Dnes jí na instagramu sleduje přes devět tisíc lidí a ve skupině na facebooku jich denně komunikuje přes patnáct set.  

„Atopiků přibývá a jsou rádi, že se mají komu svěřit a že nejsou sami,” říká Inka. „Denně tam vidím pěknou dávku podpory a sounáležitosti.”  

Inka svůj nápad hnala dál a v rámci kampaně (A)top život natočila spolu s dalšími ženami video, jehož cílem je  šíření povědomí o atopickém ekzému, informování, spojování ekzematiků a edukace těch, kteří o atopickém ekzému nevědí.  

„Každá nová zpráva, každý nový člen nebo komentář, je pro mě důkazem, že to má smysl, že to funguje a lidem komunita, kampaň a celkově celý projekt (A)top život pomáhá,” dodává Inka.  

Atopická dermatitida není zcela vyléčitelná a samotná léčba není snadná. Jde docílit jisté kontroly nad akutními fázemi a dlouhodobě pokožku zklidnit. Důležitá je zevní léčba, při které si pacienti promazávají pokožku. Při zhoršení stavu je možné využít léky nebo kortikoidovou léčbu, u které však po delším užívání hrozí vedlejší účinky jako třeba Topical Steroid Withdrawal. Celková léčba by měla být komplexní a zahrnovat i psychickou podporu a pomoc nemocnému. Kromě blízkých se ekzematici můžou obracet na zmíněné asociace a hledat bezpečné útočiště. Kampaň (A)top život má za cíl šířit myšlenku, že i s ekzémem je život zkrátka (a)TOP.  

Zobrazeno 792 krát
Naposledy upraveno: po., 31. říjen 2022 10:35
Pro psaní komentářů se přihlaste