st., 22. listopad 2023 20:43

S kým se mohou Češi utkat na EURU 2024? Rýsuje se také skupina smrti

Česká reprezentace po postupu na EURO Česká reprezentace po postupu na EURO Zdroj: Twitter: @ceskarepre_cz
Druhé místo v kvalifikační skupině za Albánií přiřklo Čechům pozici ve třetím výkonnostním koši. To znamená, že se vyhnou Slovensku nebo třem soupeřům z minulého turnaje. Skotsku, Chorvatsku a Nizozemsku. Ve hře je ale také velmi těžká skupina. Ve čtvrtém koši číhá obhájce titulu Itálie.

Díky pondělní výhře nad Moldavskem 3:0 se český tým dostal do třetího výkonnostního koše. V případě, že by v pondělí s Moldavany ukopal pouze remízu, spadl by až do čtvrtého výkonnostního koše.

Každý koš čítá šest zemí, které se postupně rozdělí do šesti skupin po čtyřech týmech. Češi už teď ví, že se neutkají se Slovenskem, které bylo ve své kvalifikační skupině rovněž druhé za suverénním Portugalskem. Ve třetím koši jsou také tři soupeři Česka z minulého šampionátu a to Skotsko, Chorvatsko a Nizozemsko. Posledním týmem ve třetím koši je Slovinsko. V prvním koši se nacházejí týmy, které budou jednoznačně pomýšlet na zisk trofeje. Především domácí Německo má o motivaci postaráno. Dalšími členy v elitním koši jsou vítězové EURA 2016 Portugalci a společně s nimi ještě Belgičané, Angličané a Španělé. Už teď je zřejmé, že z tohoto koše si Češi hratelného soupeře nevyberou.

Ve druhém výkonnostním koši jsou týmy se kterými se český tým utkal v nedávné minulosti. Nejčerstvější vzpomínkou je přátelský zápas s Maďarskem v Puskás aréně, který skončil remízou 1:1. Z druhého koše může vzejít přemožitel českého týmu z posledního EURA – Dánsko, které ztratilo v kvalifikaci body pouze ve třech utkáních. Dále je ve druhém koši Albánie, na niž nemají Češi vzhledem ke kvalifikačním zápasům s výsledky 1:1 a 0:3 dobré vzpomínky. Poslední tři týmy tvoří Turecko, Rumunsko a Rakousko. V posledním výkonnostním koši čeká na soupeře silná trojice ve složení Itálie, Srbsko a Švýcarsko. I proto se už teď vykrystalizovala možná skupina smrti s Francií, Maďarskem a Itálií. Poslední tři účastníci vzejdou z březnové baráže, ve kterém se střetne dvanáct zemí.

Do osmifinále EURA se dostanou první dva týmy z každé skupiny a čtyři nejlepší mužstva ze třetích míst. Podobu všech skupin se dozvíme 2. prosince. Los proběhne v Hamburku a začne v 18:00.

Zobrazeno 226 krát
Naposledy upraveno: so., 25. listopad 2023 19:23
Pro psaní komentářů se přihlaste