ne., 16. duben 2017 23:09

Sebevražedný útok si v Sýrii vyžádal 126 obětí

Zasažený konvoj na okraji Aleppa Zasažený konvoj na okraji Aleppa Zdroj: www.westhawaiitoday.com
Aleppo – Exilová organizace ochránců lidských práv (SOHR) uvedla, že útok ze soboty 15. dubna mířený na konvoj autobusů u Halabu (Aleppa), nepřežilo 126 lidí. Mezi oběťmi by mělo být 68 dětí, přičemž celkové číslo mrtvých se od soboty stále zvedá – první zpráva z místa útoku psala o 112 mrtvých. Za útokem stál sebevražedný atentátník nákladního automobilu s výbušninami.

S autem plným výbušnin najel útočník do kolony 75 autobusů, které byly podle Ramího Abdar Rahmána ze SOHR naplněné lidmi z šíitských vesnic Fúa a Kafrája, povstalci a humanitárními pracovníky, kteří čekali na povolení k evakuaci. Ta se týká civilistů a opozičních bojovníků. Evakuace probíhá také v sunnitských městech Zabadání a Madájá, které jsou obléhány spojenci syrské armády. 109 obětí útoku jsou civilisté z vesnic, zbytek se skládá z vojáků a humanitárních pracovníků.

Cílem evakuace je z Fúji a Kafráji odvézt asi 16 tisíc šíitských občanů, v Zabadání a Madáji musí odejít všichni sunnitští povstalci a jejich rodiny. Ve všech čtyřech postižených oblastech je podle OSN v tíživé situaci kolem 60 tisíc lidí. Podle SOHR byl evakuační program naplánován na 60 dní. Agentura AFP napsala, že by se v evakuaci mělo nadále pokračovat. Že se autobusy opět vydají na cestu řekl i  Ramí Abdar Rahmán ze SOHR.

K celkové situaci se 16. dubne ve velikonočním poselství vyjádřil papež František, ve kterém odsoudil sobotní zabíjení v Sýrii a označil ho za další nečestný útok na prchající. Ať vzkříšený pán ve složitých a často dramatických situacích dnešního světa řídí kroky všech, kdo usilují o spravedlnost a o mír. Ať dá vůdcům národů odvahu, již potřebují k tomu, aby zabránili šíření konfliktů a zastavili obchodování se zbraněmi," řekl papež.

Šíité se mají z vesnic Fúa a Kafrája přesunout do oblastí u Damašku a do provincie Latákíja, což jsou místa, kde žije hlavně alávitská menšina, která Sýrii vládne. Lidé z Madáji a Zabadání odjíždějí do severní provincie Idlib, kde přebývá většina odpůrců režimu.

Zobrazeno 1824 krát
Naposledy upraveno: pá., 21. duben 2017 19:53
Pro psaní komentářů se přihlaste