po., 5. prosinec 2022 21:19

Semilské muzeum otevírá temný příběh z padesátých let

Výstava Internace v Semilech 1950-53 Výstava Internace v Semilech 1950-53 Zdroj: https://www.muzeumsemily.cz/AKTUALNI-VYSTAVY.html
V Semilech probíhá netradiční výstava o místní nemocnici, její interně a řeholnících, pro které bylo oddělení vyhrazeno. Hlavní roli v dramatickém příběhu z padesátých let hraje primář Pluhař, proslýchá se, že své pacienty mučil. Návštěvníci se seznámí i s osudy členů protikomunistické organizace.

Muzeum a Pojizerská galerie Semily láká na „vnikovou“ hru o padesátých letech. Návštěvníci si mohou expozici Internace v Semilech 1950-1953, odkrývání osudů řeholníků v internačním oddělení prohlédnout až do 2. dubna 2023. Historik muzea Tomáš Chvátal se dlouhodobě snaží své výstavy přizpůsobovat školním exkurzím a v tomto případě se mu to povedlo na výbornou. Výstava dostává návštěvníky do kůže členů protikomunistické organizace ILPKORG1 (Ilegální protikomunistické organizace). Ke vstupu do nejdůležitější místnosti - internace je třeba splnit několik úkolů. Když dokáží „hráči“ proniknout dovnitř, sesbírají důkazy a vyhodnotí, jestli primář Pluhař řeholníky skutečně mučí, a zaslouží si tedy zemřít. Netradiční průběh prohlídky expozice doplňuje netradiční vyústění. Po celou dobu přítomný průvodce nakonec návštěvníky nepochválí za správné řešení, ale ani neuvede v omyl. Sám autor výstavy tuší s devadesátiprocentní jistotou správnou odpověď, důkazy jsou ale pro objektivní rozsudek nedostatečné.

Jinak nepříliš výrazné podkrkonošské městečko získalo ve dvacátých a třicátých letech 20. století na popularitě. Za úspěchem stála místní nemocnice v čele s primářem Pluhařem, který se stal elitou svého oboru. Tajemné události padesátých let však primářově pověsti uškodily. V roce 1950 došlo k uzavření jednoho oddělení, aby se zde mohli léčit/„léčit“ kněží. Místní slýchali o komunistických procesech, které se v této době nevyhnuly ani Semilům, a tak se zajímali, co se v nemocnici děje. Rozšířila se zpráva, že primář své pacienty mučí. K tomu přispěli lidé jako paní Dvořáková. Semilská fotografka se dostala pracovně do kontaktu s hospitalizovanými řeholníky. Pamětnice by přísahala, že k fyzickému týrání určitě docházelo. Na to zareagovala skupina ILPKORG1, její členové se rozhodli vzít spravedlnost do vlastních rukou a sestavili domácí bombu. Tu umístili do výfuku primářova auta, ale k Pluhařově obrovskému štěstí k výbuchu nedošlo. Výbušnina vypadla, atentátníci byli dopadeni. Z dnešního pohledu se zdá zvláštní, že členové organizace nakonec odsouzeni za pokus o atentát nebyli. Dlouholetým žalářům za protistátní činnost se však nevyhnuli.

Zobrazeno 460 krát
Naposledy upraveno: út., 6. prosinec 2022 08:33
Pro psaní komentářů se přihlaste