út., 23. duben 2024 16:01

Skvost národního dědictví - barokní knihovnu si můžete prohlédnout i z domova

Barokní knihovna Klementina Barokní knihovna Klementina Zdroj: Václav Jiroušek
Česká republika má mnoho skvostných památek, které stojí za návštěvu, ne všechny z nich je však možné navštívit. Jednou z těch, kam jen tak nezavítáte, je barokní knihovna v pražském Klementinu. Nově je do ní možné nahlédnout z pohodlí domova skrze Google Arts & Culture.

Díky technologiím moderního snímkování je možné nahlédnout do barokní části knihovny virtuálně. Společně s vnitřními prostory knihovny je možné si prohlédnout i nad 200 historických dokumentů Národní knihovny, jako například Kodex vyšehradský. Spolupráci s Google Arts & Culture představili zástupci Národní knihovny novinářům 11. dubna u příležitosti 100 let od založení Slovanské knihovny. Google Arts & Culture je nekomerční iniciativa, která spolupracuje s institucemi a umělci po celém světě, snaží se o zachování kulturního dědictví s využitím moderních technologií a vytváří tak i možnost zpřístupnit jej celému světu.

„Barokní knihovna pražského Klementina je výjimečný prostor s unikátním geniem loci, který do dnešní doby uchovává odkaz jezuitské kultury,“ říká Tomáš Foltýn, generální ředitel Národní knihovny. Ta se nachází v patře nad Zrcadlovou kaplí v prostorách Klementina, které byly postaveny v 18. století. Samotná knihovna je dvojpodlažní s ochozem. Jde o první knihovnu v čechách s freskovou výzdobou klenby, fresky zobrazují například Chrám moudrosti nebo Proměnění Páně na hoře Tábor. V tomto sálu se nachází i několik významných objektů, jako například Hvězdný glób Caspara Pfligera, který si také lze prohlédnout na platformě Google Arts & Culture.

Platforma vznikla jako výsledek 20-percent time (20 procent času) politiky společnosti Google, podle které mají zaměstnanci strávit 20% svého pracovního času na inovatinvích projektech dle svého zájmu. Malý tým vývojářů začal na tomto projektu pracovat po debatě o tom, jak by mohli využít technologie Googlu k tomu, aby umožnili přístup k umění více lidem. Díky tomu byla v roce 2011 platforma oficiálně spuštěna.  

„Partnerství se společností Google pro nás není ničím novým. Společně jsme v uplynulých letech zdigitalizovali téměř 200 000 starých tisků, které jsou nyní přístupné veřejnosti prostřednictvím Google Books. Spolupráce s projektem Google Arts & Culture je tak další etapou vzájemné spolupráce, která sbírkám knihovny vdechne nový život a představí je veřejnosti v moderní podobě úchvatných virtuálních prezentací,“ sdělil Foltýn.

Kromě Klementina si prostřednictvím Google Arts & Culture můžeme prohlédnout i mnoho jiných uměleckých děl, významných muzejí a galerií.

Zobrazeno 286 krát
Naposledy upraveno: út., 23. duben 2024 16:39
Pro psaní komentářů se přihlaste