po., 3. duben 2017 11:12

Sladké limonády i zvracení. Tyto věci ohrožují vaše zuby

Všechny může za život potrápit nějaké onemocnění zubů, dásní nebo ústní dutiny. Většina lidí má povědomí o nejčastějších onemocněních zubů, zubním kazu a parodontóze, tedy zánětu dásní. Jaké ale existují další choroby, které ohrožují naše zuby a nejsou tolik známé? Jedním z příkladů je zubní eroze, s níž se zubní lékaři setkávají stále častěji.

Zubní eroze způsobuje ztrátu tvrdých zubních tkání – skloviny a dentinu. Toto postupné poškození zubů začíná i probíhá velmi nenápadně. Za viníka vzniku zubní eroze se nejčastěji označují kyseliny, které působí na sklovinu, poškození je tedy chemického původu.  S erozí souvisí i další jev, zubní abraze. Příčina je oproti erozi mechanická, obvykle za ní stojí volba nevhodných pomůcek a nesprávná technika čištění zubů. „Oba jevy se navzájem posilují, erozí narušené zuby se kvůli nesprávné péči snáze poškodí. Vlivem působení kyselin a nepřiměřené péče tak může být chrup více náchylný ke kazivosti a časem může dojít k jeho nevratnému poškození,“ vysvětluje zubní lékařka Iva Papajíková.

 

Poškození nepoznáte okamžitě

Erozi způsobuje nadměrný přísun „kyselých“ nápojů a potravin, vyskytuje se i u onemocnění provázeném chronickým zvracením a přítomností žaludečních kyselin v ústech. Mezi kyseliny, které rozpouští zubní sklovinu, patří například kyseliny citronová, vinná, octová, uhličitá a další. Tvoří součást složení limonád, džusů, ovocných čajů či sportovních iontových nápojů. Z potravin jde o citrusové ovoce nebo kyselé sladkosti.

„Počátečních i pokročilejších projevů si není snadné všimnout. Postižení mohou pociťovat citlivost zubů nebo přímo bolest na teplé a studené podněty, při konzumaci určitého druhu ovoce nebo při pobytu na studeném vzduchu,“ říká Papajíková. Vrstva zubní skloviny se časem ztenčuje a na jejím povrchu se objevují rýhy a jiné defekty. Poškození se nejčastěji vyskytuje na kousacích ploškách a na předních zubech v krčkové oblasti. V případě zanedbání léčby dochází časem k nevratným poškozením celého chrupu.

Příčinou zubní abraze jsou nesprávné návyky při péči o zuby. V největší míře způsobuje abrazi volba nevhodných pomůcek, zejména příliš tvrdý zubní kartáček. Škodí i nesprávná technika čištění zubů, kdy se na zubní kartáček vyvíjí příliš velký tlak. Projevují se zde stejné obtíže jako v případě zubní eroze.

V případě jakýchkoli potíží neprodleně vyhledejte svého zubního lékaře, který vás vyšetří a doporučí další postup. Také pomůže zvolit správný typ pomůcek a přípravků pro domácí péči o zuby. V případě pokročilého stádia lze velké defekty překrýt neviditelnou bílou výplní, korunkou nebo fazetou. Tato řešení umožní bezproblémovou funkčnost chrupu a zároveň zachovávají estetiku zubu. 

 

Zdravá strava, základ prevence

Zásadní pro prevenci je nepopulární úprava stravovacích návyků. Mezi běžná doporučení patří omezení přísunu „kyselých“ nápojů, zejména v nočních hodinách, kdy jsou obranné mechanismy sliny omezené. Co se týče jídla, je vhodné zachovat mezi jídly dostatečně dlouhou dobu. Sliny mají schopnost přirozeně zastavit proces odvápňování skloviny, po kterém se tvoří nerovnosti. Mezi další doporučení patří správná technika čištění pomocí vhodných nástrojů určených pro váš chrup. Nakonec je třeba zopakovat zlaté pravidlo pravidelných návštěv zubního lékaře, popřípadě dentální hygienistky. Odborníci vám poradí, jak se správně starat o zuby, a tím sníží dopady již vzniklých obtíží a zamezí jejich zhoršení.

Zobrazeno 2566 krát
Naposledy upraveno: po., 10. duben 2017 08:53
Pro psaní komentářů se přihlaste