út., 26. duben 2022 03:38

Srí Lanka se potácí v nejhorší krizi od jejího vzniku. Doufá v záchranu ze zahraničí

Protesty před budovou parlamentu Protesty před budovou parlamentu Zdroj: Wikimedia Commons, autor AntanO, licence Creative Commons 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anti-government_protest_in_Sri_Lanka_2022.jpg
Ostrovní stát Srí Lanka se potácí v nejhorší ekonomické a politické krizi od vyhlášení samostatnosti. Ostrov sužuje kolaps importu prakticky všech surovin a nejhorší inflace v celé Asii. Život mnoha obyvatel se tak omezil na stání ve frontách na zboží na příděl a protestování. Za krizi mohou etnické konflity, pandemie covidu-19, ale především krátkozraké kroky vlády. Ta nyní žádá o pomoc Indii a Mezinárodní měnový fond.

„Ze země se rychle stává zhroucený stát,“ řekl kritik tamní vlády Medagama Dhammanada. Srí Lanku rozvrací ekonomická krize, přitom donedávna se jí vedlo lépe než jejím sousedům, nicméně za cenu ohromného státního zadlužování. To spolu s decimací cestovního ruchu teroristickými útoky v roce 2019 a pandemií covidu-19 vedlo k neschopnosti státu zaplatit a zajistit import do země, která je na něm naprosto závislá. V zemi dochází léky, potraviny i pohonné hmoty a musel tak být zaveden přídělový systém.

„Uvidíme zbytečná umrtí pacientů, pokud nezvrátíme současný nedostatek léků, operačních drog a anestetik,“ varuje aktivista a lékař Ravi Kumudesh. Srílanská zdravotnická asociace upozorňuje, že nedostatek lékařského materiálu by mohl vyústit ve větší počet úmrtí než je součet obětí civilní války, tsunami roku 2004 a covidu-19.

Fungování nemocnic i životy obyvatel komplikují několikahodinové výpadky elektrického proudu. Největší procento energie vzniká v tepelných elektrárnách, ty ale nejsou schopné kvůli přerušení dodávek paliv fungovat normálně.

Země je také závislá na importu potravin poté, co tamní vláda minulý rok zavedla zákaz všech chemických hnoji, pesticidů a dalších zemědělských chemikálií a stala se tak zemí se 100% organickým zemědělstvím. Neúroda a vysoké náklady na pěstování plodin nicméně vedly ke zrušení zákazu po necelém roce jeho trvání.

Bratrům ve vládě se možná podaří krizi stabilizovat

Na rozsáhlé krizi má svůj podíl rodina Radžapaksů. Několik bratrů ve vládě ovládá až 75 % státního rozpočtu a svými nařízeními, jako zákaz chemikálií v zemědělství nebo umělém znehodnocováním srílanské rupie, krizi prohloubili. Od roku 2010 se státní dluh zdvojnásobil a v roce 2021 přesahoval celoroční HDP. Jedním z klíčových požadavků na protestech, které vypukly začátkem března, bylo odstoupení prezidenta Gotabaji Radžapaksy. Ten sice neodstoupil, ale odvolal z vlády několik svých příbuzných, například ministra financí. Rezignaci svého bratra premiéra ale nepřijmul.

Vláda bez podpory obyvatel se nyní snaží vyřešit situaci krizovými půjčkami. Indie přislíbila miliardu dolarů. Srí Lanka také požádala Mezinárodní měnový fond (dále MMF) o intervenci. Ten půjčuje a pomáhá za přísných podmínek, jako je například restrukturalizace státního dluhu, na které ale musela Srí Lanka přistupit. Až poté přislíbil pomoc v hodnotě miliard dolarů.

,,Tým MMF podpoří snahu Srí Lanky překonat současnou ekonomickou krizi. Budeme úzce spolupracovat s úřady na jejich ekonomickém programu a s dalšími zúčastněnými stranami s cílem vyřešit tento problém zavčasu," stojí ve vyjádření organizace.

Situace se tak bude moci v následujících týdnech stabilizovat.

Zobrazeno 942 krát
Naposledy upraveno: út., 26. duben 2022 10:23
Pro psaní komentářů se přihlaste