so., 5. březen 2022 16:01

Stavba dálnice umožnila archeologický nález z keltského období

Technik archeologického výzkumu Aleš Mikeš dokumentuje nález pece Technik archeologického výzkumu Aleš Mikeš dokumentuje nález pece Zdroj: ČTK
Bzenec – Archeologové ze společnosti Archaia se pochlubili nálezem v místě budoucí dálnice D55. Jde o keltskou železářskou pec z období třetího století před naším letopočtem. Nález úzce souvisí s objevem pozůstatků osady ze stejného období.

,,Asi 250 metrů od této pece jsme zachytili rozsáhlé multikulturní osídlení, tedy stovky let po sobě, až do takzvaného laténského období. Keltské osídlení spadá do posledních několika století před naším letopočtem a je poměrně rozsáhlé“, uvedl vedoucí výzkumu Jan Vízner pro ČTK.


Již v době začátku práce na sídlištních objektech nacházeli velké množství železných předmětů. Mezi nimi byly velké oděvní spony a rozličné fragmenty nástrojů. Bylo tedy zřejmé, že místo je spojeno s rozsáhlým hutnictvím.


Že se v oblasti vyskytuje pec napověděl již samotný průzkum terénu. Tak, jako jsou v moderní době průmyslové zóny vytlačovány na okraje měst, ani v minulosti tomu nebylo jinak. Lidé jednoduše nechtěli mít pec uprostřed sídla. „Horní část je sice zřícená, ale jsou tam celé kusy pecní klenby. Některé fragmenty váží až sto kilo, jsou tak nasycené opakovaným tavením železné rudy, že se téměř proměnily v železo. Jsou tam kilogramy železné strusky i hodně keramického materiálu, který v té době používali,“ dodal Vízner.


Pece se ujali odborníci, kteří ji v současné době postupně odkrývají. Tento cenný střípek historie nemůže zůstat na svém dosavadním místě, a to z důvodu stavby budoucí dálnice D55. V případě, že se dno pece zachovalo v celku, pokusí se jí archeologové vyzvednout i s okolní zeminou. To by umožnilo následnou rekonstrukci a konzervaci. Pec by tak v budoucnu mohli spatřit například návštěvníci některé z muzejních expozic.

 

Zobrazeno 651 krát
Naposledy upraveno: ne., 6. březen 2022 20:36
Pro psaní komentářů se přihlaste