pá., 11. listopad 2022 15:22

Stěhování stromu v Avionu

Snímek z filmu "Zkrocená zahrada" Snímek z filmu "Zkrocená zahrada" Zdroj: Mira film, Corso film, Sakdoc film
Český Těšín - Kinedok zavítal do Českého Těšína, a to s gruzínským dokumentárním filmem "Zkrocená zahrada". Projekt se zaměřuje na distribuci dokumentů a jejich promítání na netradičních místech - tím se ve čtvrtek 10. listopadu stala literární kavárna a čítárna Avion. Enviromentalisticko-sociologický snímek si našel své příznivce i přes trochu pesimističtější podtón a sdělení.
Trailer k filmu MiraFilm

O tom, jaký má na společnost dopad jedno stěhování stromu se ve čtvrtek 10. listopadu v podvečer mohli přesvědčit návštěvníci literární kavárny a čítárny Avion. Tam totiž za podporou KineDoku proběhlo promítání dokumentárního filmu gruzínské režisérky Salomé Jashi s názvem „Zkrocená zahrada“.

Hlavním tématem filmu byla problematika vykupování městských a vesnických stromů bývalým předsedou gruzínské vlády. Ten pak stromy umístil do své vlastní zahrady. Nikdo z občanů neví, k čemu ty stromy vlastně potřebuje, ale při stěhování vznikají nové cesty, za to jsou rádi obyvatelé vesnic. Klíčová je scéna, kde celá vesnice symbolicky provází strom na své cestě do premiérovy zahrady. Přece jenom jednalo se o něco, co všechny obyvatele vesnice spojovalo a představovalo kulturní dědictví. Film byl promítán v originálním znění s českými titulky a účast byla spíše nízká, protože do prostor kavárny přišlo pouze pět diváků. Snímek však vyvolal řadu reakcí, většinou spíše negativních. Jeden z diváků konstatoval: „To nás bohužel čeká taky. Oplotí Šumavu a bude to i u nás, obyčejní lidé tam budou sekat trávu. Holt, kdo má prachy, ten může.“ Další divačka podotkla, že film byl ve své podstatě velmi smutný, a že bude mít dlouho o čem přemýšlet.

Kinedok je projekt, který se zaměřuje na distribuci alternativních dokumentů, často reflektující svět, ve kterém žijeme. Filmy  se většinou promítají v kavárnách, ve školách a v různých klubech, ale i na mnohem neobvyklejších místech – ve starých továrních halách nebo i v kaplích. Projekce probíhají nejen u nás, ale i v dalších šesti zemích, jako je například Rumunsko, Maďarsko a Bulharsko. V Česku Kinedok spadá pod Institut dokumentárního filmu v Praze. Ten letos slaví 20 let podpory východoevropského filmu. 

 

Zobrazeno 531 krát
Naposledy upraveno: čt., 23. listopad 2023 16:09
Pro psaní komentářů se přihlaste