st., 13. listopad 2019 16:17

Studenty univerzity zajímá první pomoc

Akce Neznáš – nezachráníš přílákala přes třicet zájemců o první pomoc Akce Neznáš – nezachráníš přílákala přes třicet zájemců o první pomoc Zdroj: Spolek Mediků Lékařské fakulty UP
Olomouc – Počet olomouckých studentů, kteří zvládají první pomoc se v úterý rozrostl minimálně o tři desítky jedinců. Spolek mediků působící na Lékařské fakultě Univerzity Palackého uspořádal akci Neznáš – Nezachráníš, která přítomné zájemce uvedla do problematiky zvládání první pomoci.

Program začal v odpoledních hodinách úvodní teoretickou přednáškou zahrnující případy, se kterými se může kdokoliv v běžném životě setkat. Ať už se jedná o ztrátu vědomí, otevřenou zlomeninu, infarkt myokardu či epileptický záchvat. Medici lákali zejména na užití první pomoci v praxi. Poté, co se přítomní seznámili s teorií, tedy mohli přistoupit k defibrilátoru, figurínám umožňujícím nácvik resuscitace, naučit se zastavit tepenné krvácení nebo uvést osobu do stabilizované polohy.

S blížícím se večerem si organizátoři nachystali modelové situace, na kterých si mohli zúčastnění ověřit informace získané během uplynulého odpoledne. Nechyběla krvácející žena v bezvědomí, kterou museli účastníci ošetřit, simulovaná dopravní nehoda, při které museli zachránci vytahovat raněné z havarovaného auta či dusící se dítě.

Událost zaujala i studenty samotné lékařské fakulty. „Kurz první pomoci jsme sice jako studenti lékařské fakulty absolvovali v prvním ročníku, ale zopakovat si, jak někomu pomoct v různých situacích není nikdy špatné," říká student třetího ročníku zubního lékařství Martin Křenek.

Akce Neznáš – Nezachráníš, která na Teoretických ústavech Lékařské fakulty Univerzity Palackého probíhá pravidelně od roku 2014, se setkala s velkou řadou zájemců. Registraci museli medici už necelý měsíc před akcí kvůli velkému zájmu zastavit. V budoucnu ale Spolek mediků plánuje další události podobného charakteru.

Zobrazeno 1207 krát
Naposledy upraveno: čt., 14. listopad 2019 22:27
Pro psaní komentářů se přihlaste