út., 25. únor 2014 00:34

Tradice žije na Hlinecku

Čtveřice turků, žiďák, ras nebo slaměný. Tyto a řadu dalších masek jste mohli v sobotu potkat ve Studnici nedaleko Hlinska v Čechách. Konal se zde místní fenomén lidové tradice, masopustní průvod, lidově zvaný „maškary”. Jeho počátky zde sahají nejméně dvě stě let nazpět v čase.

Masky se ve Studnici často předávají z otce na syna. Aktéři průvodu se mění, ale převleky zůstávají prakticky beze změny. Každý je něčím charakteristický. Například čtveřice turků, ve které jsou dva oblečeni do červena a dva do modra, společně tancuje v kruhu a mává bílými šátky uvázanými na koncích prstů. Z devadesáti osmi procent vystupují obyvatelé Studnice, v ostatních vesnicích průvody neděláme. Je to pěkná tradice, baví nás ji udržovat naživu. Na maškary musí být všichni chlapi oholení. Jsou tu i jedinci, kteří si celý rok pěstují knír a pak ho musí shodit,” vypověděl s úsměvem jeden z účastníků.

Průvod, jehož součástí jsou masky, jakožto i místní obyvatelé a hosté a který je v podstatě velkým pouličním divadlem, stihne za celý den obejít celou vesnici. Projde celou obcí a zastaví se u starostky. Tu pak Laufr, který jde v čele průvodu, poprosí o ouřední povolení” k uspořádání staročeské maškary. Na prosbu paní starostka odpoví tradiční větou: Vaší žádosti budiž vyhověno. Výskejte a skákejte hodně vysoko, aby letos bohatá úroda byla!”. Tím je slavnost zahájena.

Před každým domem se průvod na čas zastaví, hraje dechová hudba, lidé tančí a obyvatelé domů vyjdou s pohoštěním ven. Společně se jí, pije, načež po chvíli se masky vydají k dalšímu domu. Vše končí kolem šesté hodiny večerní symbolickým poražením kobyly” a následnou zábavou v místní sokolovně.

Tradiční průvod s maskami ve Studnici, stejně jako jeho obdoba v šesti okolních vesnicích na Hlinecku, od roku 2010 patří na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Hlinecký region je totiž jedním z mála, kde se tato zvyklost stále udržuje živá.

Masopust je dle církevního kalendáře svátkem hodování a veselí před čtyřicetidenním obdobím půstu. Lidé se musí dosyta najíst a nabrat tak na následující těžký čas sílu.

Zobrazeno 1961 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste