so., 7. březen 2020 11:30

Tresty za týrání zvířat se zpřísní

Za množírenský byznys bude trest až deset let Za množírenský byznys bude trest až deset let Zdroj: Thinkstockphotos
Praha – Sněmovna rozhodla. Tresty za týrání zvířat a za provozování nelegálních množíren se zvýší. Poslaneckou předlohu teď k podpisu dostane prezident Miloš Zeman.

 

Tresty za týrání zvířat budou zpřísněny o jeden rok, zvýší se tedy z pěti na šest let. Ve výjimečných případech, kdy budou zvířata chovaná v nevhodných podmínkách, které by ohrožovaly jejich život, budou moci soudy ukládat až desetileté vězení.

Podle organizace Hlas zvířat zvýšení trestů umožní soudcům v těch nejbrutálnějších případech uložit pachatelům i nepodmíněný trest odnětí svobody. Policie u takovýchto případů bude moci podle organizace nasadit odposlechy a usnadní se nařizování domovních prohlídek.

Zákon se vztahuje také na provozovatele množíren, které jsou nelegální. Zákaz chovu bude v tomto případě kontrolovat veterinární správa. Množíren se týká i vládní novela, která je ve sněmovně po úvodním kole. Ta vymezuje jejich pojem a rovnou je zakazuje. Za jejich provoz bude chovatelům hrozit až půlmilionová pokuta.

O zvýšení trestů za týrání zvířat se uvažuje už dlouhodobě. První návrh zákona, který by tresty zpřísnil, ale senátoři v lednu vrátili zpět do sněmovny. Do novely trestního zákona chtěli zařadit až šestileté odnětí svobody za týrání zvířat a deset let za provozování množíren. Poslanci podobný návrh probírali už při původním schvalování novely, ale zavrhli jej. Argumentovali totiž tím, že by tresty byly příliš přísné oproti těm, které jsou ukládané za násilí na lidech.

Velký podíl na tom, aby se ve sněmovně začalo mluvit o takovém zákonu, má především organizace Hlas zvířat, která se snaží hájit jejich práva po celém světě. Jednou z oblastí, které se nejvíce věnuje, jsou právě množírny, které slouží k rozmnožování psů nebo koček za účelem zisku z jejich prodeje. V Čechách jsou tyto nelegální chovy třetí nejvýnosnější nezákonnou aktivitou hned po prodeji drog a zbraní.

Zobrazeno 1140 krát
Naposledy upraveno: so., 7. březen 2020 19:07
Pro psaní komentářů se přihlaste