O výjimku požádaly ČR a Slovensko před 5 měsíci. Před pár dny ji potvrdil Stálý výbor Evropské komise pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva. Do roku 2022 tak musí výrobce najít za ingredienci vhodnou náhradu.
Profesor pražské VŠ chemie a technologie v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že některé látky používané při výrobě Tuzemáku mohou být zdraví škodlivé. Tyto látky jsou však také přítomny v řadě nealkoholických nápojů, pekařských výrobků a cukrovinek: v margotkách, sójových sucích, punčových dortech, koblihách nebo rumových pralinkách. „Pokud by byla všechna podezřelá jídla zakázána, nezbývalo by už pomalu co jíst ani pít,“ shrnul situaci Melzoch.
Podle Hynka Strnada, jednatele výrobce aromat Aroco, již podala firma novou recepturu se sníženou hladinou éteru k přezkoumání Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin. Výrobci přesto stále ještě doufají, že se Unie kvůli přítomnosti látky i v dalších potravinách rozhodne zákaz zrušit.
V kategorii tvrdého alkoholu patří „rumové“ lihoviny v Česku v k nejprodávanějším. Loni za ně zákazníci utratili podle údajů společnosti Nielsen zhruba tři miliardy korun.