ne., 27. říjen 2019 20:33

Tygr zmrzačený pytláckou pastí dostane umělou končetinu

Zmrzačený tygr Sahebrao Zmrzačený tygr Sahebrao Zdroj: timesnownews.com
Indie - Tygr Sahebrao zmrzačený pytláckou pastí dostane novou umělou tlapu. jedná se tam o vůbec první zákrok tohoto druhu provedený na zvířeti. S předběžnou operací pomáhal indickým odborníkům mimo jiné Profesor Peter Giannoudis z Leedské univerzity.

Sahebraa v roce 2012 zachránili z pytlácké pasti ve vesnici Gondmohadi v okrese Chandrapur v Indii. V jeho poraněné přední noze se objevila infekce, a proto museli lékaři její část amputovat. Od té doby žil tygr v zajetí ve Wildlife Rescue Center v zoo v Nágpuru. V roce 2016 si tygra adoptoval Sushrut Babhulkarem, ortopedický chirurg se sídlem v Nágpuru, který od té doby aktivně zkoumal možnost přidání umělé končetiny. Kontaktoval odborníky v zahraničí a spojil se s Leedskou univerzitou a hlavně s profesorem Peterem Giannoudisem, odborníkem na zlomeniny a regeneraci kostí. Ten později uvedl, že týmu indických odborníků hlavně radil, ale že se chystá být u závěrečné operace. Do konce zákroku se však dále odmítl k celé věci vyjadřovat.

„Provedli jsme všechna potřebná měření a protetickou končetinu, která bude vyrobena přímo v Nágpuru, budeme schopni připevnit v rozmezí 3 až 4 týdnů,“ uvedl majitel šelmy pro deník The Indian Express. „Chtěl bych ho vidět chodit normálně, jako člověka s protetickou končetinou, do konce jeho života,“ dodává.

Počet tygrů v Indii po letech opět narůstá. Od roku 2014 se dokonce zvedl až o 30 %. „Výzkum založený na kamerových systémech ukázal, že tygří populace vzrostla asi o 3000 jedinců,“ uvádí indická vláda. Odborníci se však domnívají, že výsledky jsou přehnané, protože byly fotografie z kamer špatně interpretovány. Velkým problém zde však pořád zůstávají pytlácké pasti, kvůli kterým hrozí zvířatům velmi pomalá a bolestivá smrt způsobená infekcemi.

Zobrazeno 1063 krát
Naposledy upraveno: st., 30. říjen 2019 15:59
Pro psaní komentářů se přihlaste