po., 29. únor 2016 14:03

Uplynulo 66 let od násilné smrti faráře Toufara, lidé si ho připomněli při mši

Číhošť - V neděli uctili lidé při bohoslužbě v Číhošti památku římskokatolického kněze Josefa Toufara, kterého umučila komunistická Státní bezpečnost 25. února v roce 1950. Tehdejší úřady se o něj začaly zajímat v souvislosti s takzvaným číhošťským zázrakem.

Mše se podle serveru iDnes.cz zúčastnily stovky lidí, z nichž mnozí museli stát před kostelem a bohoslužbu pouze poslouchat přes reproduktory.

Mezi zúčastněnými byl také Miloš Doležal, autor knihy Jako bychom dnes zemřít měli, která o Toufarově životě pojednává. „Atmosféra se tam naprosto změnila, především loňským návratem Josefa Toufara domů, jeho pohřbením v číhošťském kostele. Dříve bolestná a tragická atmosféra se dnes proměnila v místo naděje, smíření a uzdravování bolestných ran minulosti,“ řekl iDnes.cz Miloš Doležal.

Toufarovo stíhání začalo událostí, kdy se při bohoslužbě, kterou sloužil, měl na stěně třikrát pohnout kříž a zůstat pak pootočený směrem ke kazatelně. Sám kněz nic takového údajně neviděl, o zázraku však vypovědělo několik svědků. Událost se měla opakovat ještě jednou při Vánoční mši.

Sílící zájem o čihošťský zázrak znamenal také počátek vyšetřování StB. Ta Toufara v lednu roku 1950 zatkla a převezla do věznice ve Valdicích. Zde měl být nelidsky mučen, aby přiznal, že k posunu kříže použil technického zařízení a také to, že sexuálně zneužíval děti.

V současné době stále probíhá církevní proces blahořečení Josefa Toufara, zahájený v roce 2013. Podmínkou zeho završení je podrobný výzkum Toufarova života a rozhodnutí papeže.

Zobrazeno 1871 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:21
Pro psaní komentářů se přihlaste