st., 15. květen 2024 17:50

V olomoucké zoo se narodila dvojčata lemurů tmavých

Samice lemura tmavého s nově narozeným mládětem Samice lemura tmavého s nově narozeným mládětem Zdroj: Zoo Olomouc
Olomouc - Zoo na Svatém kopečku chová lemury tmavé již od roku 1995. V květnu 2024 se zoo po osmileté přestávce, kdy neměla doporučení k odchovu, narodila lemuří dvojčata. Lemuří samice potomky zatím nosí na svém těle, a tak už je mohou vidět i návštěvníci zoo.

„Díky výraznému pohlavnímu dimorfismu již od prvního dne víme, že se narodili sameček a samička. První dny se matka s mláďaty, které nosí ve slabinách, zdržovala v boudičce v horní části výběhu a ani otec nesměl být příliš blízko. Zhruba po 10 dnech se ale osmělila a mláďata předvádí návštěvníkům i přímo u skla,“ uvedla zooložka Jitka Vokurková.

Lemuři hnědí jsou vzácné poloopice, které se přirozeně nachází jen na ostrově Madagaskar, kde tento druh obývá pralesy na severozápadě ostrova. Kvůli kácení deštných pralesů a úbytku životního prostoru se madagaskarské poloopice stávají nejohroženější skupinou primátů na světě a jsou na prahu vyhynutí.

U lemurů tmavých se vyskytují značné rozdíly mezi pohlavími. Samci jsou sytě černě zbarvení a samice jsou hnědé s bílým břichem a hlavou. Samice jsou vůči samcům velmi dominantní. Lemuři tmaví se vyznačují soumračnou aktivitou, což znamená, že jsou nejvíce aktivní časně ráno a pak v podvečer. Během poledne spí ve stínu u stromů a v zoo v boudičce. Živí se zejména lesními plody, ovocem, semeny a výhonky stromů, listím, či hmyzem. Všichni lemuři hrají významnou roli jako přenašeči semen skrze výkaly, což je nezbytné pro obnovu pralesa.

U tohoto druhu bylo opakovaně pozorováno, že využívají toxický sekret mnohonožek k vtírání do srsti. Předpokládá se, že toxiny lemury chrání proti hmyzu. Ve skupině spolu lemuři komunikují pachovými značkami, vokalizací a také řečí těla.

Název lemur znamená Latinsky duch. První Francouzi, kteří na Madagaskaru přistáli, uslyšeli naříkavé plačtivé hlasy, připomínající lidský nářek a dali jejich původcům jméno lemuros, tedy duchové.

Zobrazeno 391 krát
Naposledy upraveno: čt., 16. květen 2024 10:17
Pro psaní komentářů se přihlaste