st., 9. říjen 2019 16:00

V Plzni proběhl první ročník PLNOCi: Plzeňské přednáškové noci

Prvního ročníku PLNOCi se zúčastnilo téměř 200 lidí Prvního ročníku PLNOCi se zúčastnilo téměř 200 lidí Zdroj: plnoc.cz
Plzeň - Paradoxy teorie relativity, rasistická umělá inteligence nebo fantastické výbušniny a kde je najít. O tom všem a mnohém dalším se mohli blíže dozvědět návštěvníci prvního ročníku Plzeňské přednáškové noci, zkráceně PLNOCi, která se uskutečnila v pátek 4. října na gymnáziu na Mikulášském náměstí. Přednáškové noci se v Česku pořádají už od roku 2013, ta úplně první se konala v Praze. Poté se přidala další města, např. Hradec Králové (HRANOL) nebo Brno (BrNOC). Hlavním záměrem této akce je, aby se studenti navzájem inspirovali mezi sebou a předali si zkušenosti z nejrůznějších oborů.
Přednáškové noci fungují na principu, že studenti přednášejí studentům, a každý může přijít s tématem, které ho zajímá. Součástí programu tak byly přednášky o zdraví a dlouhověkosti nebo třeba o tom, jak sestavit svůj vlastní vesmírný satelit.

„Bylo nám líto, že tenhle skvělý projekt není v Plzni, a tak jsme se rozhodli ho uskutečnit,“ odpověděla Petra Plachá, jedna z hlavních organizátorů první PLNOCi, na otázku, proč vlastně takto organizačně náročnou akci ještě s dalšími žáky nebo bývalými absolventy gymnázia uspořádali. „Inspirovali jsme se především od BrNOCi a úplně první myšlenka vznikla někdy v dubnu letošního roku. Poté jsme vše domlouvali s vedením školy kvůli prostorám, a v půlce srpna jsme celý projekt spustili a začali postupně vytvářet program,“ dodala Plachá.

Během PLNOCi probíhaly vedle přednášek i různé workshopy a doprovodný program. Zájemci se tak mohli zúčastnit například komentované projekce o Sluneční soustavě, která se uskutečnila ve spolupráci s plzeňským Planetáriem, nebo zahnat ospalost na workshopu street dance. V rámci akce organizátoři mysleli i na životní prostředí. Po příchodu všichni dostali vratné kelímky na pití. Jedním z přednášejících byl i Jan Švarc, student třetího ročníku, který promluvil o své nedávné léčbě leukémie. „Nejprve mě oslovila spolužačka, zda bych jí nepomohl s organizací akce, a potom mě napadlo, že by bylo skvělé se tam objevit i jako přednášející, a že bych tak mohl upozornit na leukémii a možnost dárcovství kostní dřeně.“

V prostorách gymnázia to žilo až do brzkých ranních hodin. Celá PLNOC byla zakončena ve tři hodiny chemickou show na školním hřišti. Celkem se uskutečnilo 31 přednášek a registrovaných účastníků bylo 187. Z toho se jich okolo šedesáti podílelo i na pomoci s organizací, workshopy a přípravou prostor nebo občerstvení. Už první ročník Plzeňské přednáškové noci tedy přitáhl velký zájem, a snad tomu tak bude i u těch nastávajících.

Zobrazeno 847 krát
Naposledy upraveno: st., 16. říjen 2019 17:20
Pro psaní komentářů se přihlaste