po., 11. květen 2020 21:36

V pražské zoo jde život dál, po dobu karantény přišlo na svět přes 130 mláďat

Mládě tapíra čabrakového Morse Mládě tapíra čabrakového Morse Zdroj: Miroslav Bobek, Zoo Praha
Praha - Znovuotevřená pražská zoo má svým návštěvníkům opravdu co nabídnout. Během karantény se mláďata rodila (či líhla) jedno za druhým a spoustu z nich, včetně čerstvě narozených slonů, již můžeme zahlédnout ve venkovních výbězích. Mezi další největší hvězdy sezóny patří mládě tapíra pojmenované podle morseovky, o jehož narození se mohl pomocí telegrafu dozvědět celý svět.

Karanténa již od samého začátku znamenala pro zoo mnoho výzev. Hned po uzavření 13. března přišla o svůj hlavní příjem z prodeje vstupného, suvenýrů a pronájmů restaurací. Také redukovala počet přítomných zaměstnanců na minimum pro co nejmenší riziko šíření nákazy. Ovšem jednu z největších obav vyvolávalo očekávané narození dvou mláďat slona indického, pro které je přítomnost zdravých chovatelů a veterinářů nezbytná.

Narození slůňat nakonec proběhlo nejlépe jak mohlo, tedy přirozenou cestou bez zásahu člověka a za plného zdraví obou mláďat. K ještě větší radosti celé zoo přispěl fakt, že se jedná o samice, pokračovatelky chovu, které v Praze zůstanou napořád. Chobotnatci ale nejsou zdaleka jedinými, kdo přivedl své mladé na svět, dohromady přibyla mláďata od více než 40 různých druhů zvířat. Notnou pozornost ale právem získal již zmiňovaný tapír čabrakový.

Kromě toho, že je teprve druhým mládětem tapíra odchovaného v pražské zoo, zaujal veřejnost svým černo-bílým zbarvením podobajícím se morseovce. Po zveřejnění prvních fotografií mláděte na tuto podobnost upozornil mimo jiné i světoznámý primatolog Frans de Wall, což neuniklo řediteli pražské zoo Miroslavu Bobkovi. Bobek na základě poznámky dále objevil, že tapíři a morseovka sdílí nejen podobné vzezření, nýbrž i mezinárodní den. „Vzhledem k tomu, že v Zoo Praha máme čárkované a tečkované tapíří mládě, nemohli jsme Světový den tapírů a Den Morseovy abecedy nechat jen tak,“ uvedl. Sameček proto získal jméno Morse, přičemž zpráva o jeho křtu, symbolicky rozeslaná skautským radistou přes telegraf prostřednictvím morseovky, oběhla celý svět.

Pokud máte zájem výše zmiňované přírůstky vidět na vlastní oči, máte možnost. Od 27. dubna funguje zahrada v omezeném režimu, přičemž maximální počet návštěvníků činí 8500 denně a vstupenky lze zakoupit pouze elektronicky.

Zobrazeno 1039 krát
Naposledy upraveno: čt., 14. květen 2020 13:47
Pro psaní komentářů se přihlaste