st., 10. duben 2019 16:41

Vědci ukázali první fotografii černé díry

Vyfotografovaná černá díra Vyfotografovaná černá díra Zdroj: European Commission
Astronomové na pěti současně probíhajících tiskových konferencích po celém světě představili první reálný obrázek černé díry v historii lidstva. Konkrétně se jim podařilo zachytit objekt v centru galaxie Messier 87 v souhvězdí Panny. Tisková konference v Evropě se konala včera v 15 hodin v Bruselu. Vědci tento okamžik označují jako velký průlom při průzkumu vesmíru.

Po úvodní řeči v konferenční místnosti technici spustili vizualizaci průletu několika galaxiemi, na jejímž konci se zobrazila reálná fotografie černé díry, respektive jejího stínu. I přes to, že fotografie zatím není zcela ostrá, může vědcům poskytnout spoustu odpovědí na dosud nezodpovězené otázky týkající se vesmíru.

Snímek složený z několika částí se podařilo zachytit mezinárodnímu týmu odborníků v rámci mezinárodního projektu Event Horizon Telescope (EHT). Využili k tomu soustavu mnoha astronomických dalekohledů rozmístěných po celém světě, které musely být správně nastavené. Poté už astronomové čekali na pokyn pro povolení ke snímání, jehož vydání záviselo na mnoha faktorech. Jednou z podmínek byly perfektní meteorologické podmínky na všech místech, kde se teleskopy nacházely. Během procesu fotografování vědci zároveň prováděli podrobnou analýzu objektu – například měřili velikost stínu kolem temné hmoty, nebo hodnotu kontrastu mezi temnou hmotou a hranou díry.

„Přípravy na toto pozorování zabraly dlouhou dobu. Ráno jsem mluvil s člověkem, který před 40 lety začal s výstavbou milimetrových teleskopů. A protože přípravy trvaly několik desetiletí, byl začátek samotného experimentu započatý v roce 2017 pro tým odborníků velmi náročný na provedení,“ řekl Annton Zensus, ředitel projektu EHT. „Tento příběh není pouze příběh o jednom člověku, ale je o mnoha lidech, kteří jej dokázali zrealizovat,“ dodal Zensus.

Černá díra je vesmírný objekt, jehož gravitační pole je tak silné, že z něj nemůže uniknout žádná hmota, dokonce ani světlo. Okolní hmota osvětluje stín samotné díry, čímž vzniká obrazec, který zachytili astronomové. Poprvé černou díru popsal roku 1915 v rámci obecné teorie relativity Albert Einstein.

Zobrazeno 1425 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. duben 2019 17:15
Pro psaní komentářů se přihlaste