so., 7. říjen 2017 18:35

Velká pardubická je tady

Minulý rok ovládl Velkou pardubickou kůň Charme Look s žokejem Janem Faltejskem Minulý rok ovládl Velkou pardubickou kůň Charme Look s žokejem Janem Faltejskem Zdroj: Fotogalerie webových stránek Velké pardubické
Již tradičně druhou říjnovou neděli, tedy 8. října se v Pardubicích uskuteční 127. Velká pardubická. Sázkaři tak mají poslední možnost vsadit na své favority a žokejové promyslet nejlepší strategii. Není divu hlavní výhra v podobě prize money činí 5 mil. korun českých od České spořitelny, která je od roku 1995 hrdým partnerem tohoto dostihu. Cesta k výhře však není jednoduchá. Zaslouží si ji ten, který zdolá všech 31 překážek mezi nimi je i jeden z nejtěžších skoků na světě -Taxisův příkop a k tomu mu zbydou ještě síly doběhnout do cíle jako první.

Trocha historie

První dostih odstartoval v roce 1874 a jako první vítěz se zapsal do dějin francouzský kůň Fantome v sedle s anglickým žokejem Georgem Sayersem. Od té doby se k nim na výsledkovou listinu zapsalo 89 jmen koní a 78 jezdců. Nejúspěšnější kůň Velké pardubické je ryzák Železník, kterému se povedlo doběhnout do cíle jako prvnímu celkem 4 krát a z jezdců je neúspěšnější český žokej Josef Váňa, který Velkou Pardubickou ovládl 8 krát. Zajímavostí je, že tento dostih v historii dokázala ovládnout jen jedna žena a to v roce 1937, kdy se vítězkou stala Lata Brandisová.

 

Kdo letos pojede?

Na startovní čáru se seřadí celkem 38 koní. Nejvíce jich je ze stáje  Josefa Váni. Avšak on sám kvůli bolavé kyčli do sedla žádného z nich neusedne. Velkým favoritem je loňský vítěz Charme Look do jehož sedla usedne žokej Marek Stromský. Další favorité jsou valaši Nikas a Universe od Gracie Zda si ale obhájí loňské vítězství Charme Look či překvapí nějaký nováček nám nezbývá než v 16 40 hod. zapnout Českou televizi, která dostih bude přenášet živě či se vydat přímo na místo činu do Pardubic a podporovat jezdce z tribuny, která čítá třicet tisíc míst.

 

Kudy vede cesta?

Po startovním výstřelu se koně vydají na trasu dlouhou 6400 m na které je umístěno celkem 31 překážek. Bezpochyby nejtěží z nich je slavný Taxisův příkop, při kterém koně musí skočit až 8 metrů do dálky. Avšak na trase číhají i jiné náročné skoky např. Irská lavice, Hadí příkop, Velký vodní příkop, Havlův skok a další... Povrch dráhy je většinou travnatý a čtvrtina trasy vede přes oranice.

 

Nezbývá než jezdcům a koním popřát do dostihu hodně štěstí a ať nezapomenou na heslo: "Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se!"

 

 

 

Zobrazeno 2165 krát
Naposledy upraveno: út., 10. říjen 2017 08:39
Pro psaní komentářů se přihlaste