čt., 2. prosinec 2021 12:40

Venezuelské volby opět vyhráli Madurovi socialisté

Nicolás Maduro při volbách 21. 11. 2021 Nicolás Maduro při volbách 21. 11. 2021 Zdroj: Twitter - Nicolás Maduro
Venezuela - Vládnoucí socialisté opět vyhráli místní a regionální volby v neděli 21. listopadu. Opozice získala pouze tři křesla. Volební účast dosáhla pouhých 42%. Může za to silná migrační vlna po zmanipulovaných prezidentských volbách před třemi lety. Vinu nese také sama opozice, která je nejednotná. Do příštích prezidenských voleb se očekává její seskupení do dvou stran. Jedna bude zastávat radikálnější postoje, druhá bude umírněnější.

„Lidé nám věnovali obrovské vítězství. Ručíme za velký a mocný osud, společně vybudujeme nový blahobyt,” publikoval Maduro na svém twitterovém účtu. Vládnoucí strana PSUV (Partido Socialista Unido de Venezuela) v neděli 21. listopadu obhájila vítězství dvaceti křesly guvernérů, získali i úřad starosty hlavního města Caracas. Pouze tři mandáty zůstaly opozici.

Za příčiny tak jednoznačného vítězství se považuje nízká volební účast, která dosáhla pouhých 42%. Podpořená je i vlnou emigrace, kterou spustily prezidentské volby v roce 2018. Tehdejší těsné vítězství Madura není dodnes uznáváno mnoha zeměmi kvůli manipulaci s výsledky vládnoucí stranou PSUV. Na regulérnost nedělních voleb dohlížela Evropská Unie. 

Poukazuje se také na roztříštěnost venezuelské opozice. Do letošního roku volby navíc bojkotovala, účastnila se jich poprvé po čtyřech letech. „Opozice využije prvních dvou čtvrtletí následujícího roku k přeskupení. Rozdělí se pouze na dva bloky. Ten radikálnější by měl začít jednat ještě před příštími prezidentskými volbami, které proběhnou roku 2024,” komentoval pro španělský deník El País Benigno Alarcón, ředitel Centra politických studií na Katolické univerzitě v Caracasu. Dále uvedl, že druhá část opozice bude umírněnější. Bude ochotna vyjednávat s vládou a se svým konáním počká až do roku 2024. Na rozdíl od radikální opozice věří, že moc půjde získat obvyklou cestou skrze volební hlasy. Tomu opačná strana nedůvěřuje, jsou přesvědčeni, že by Maduro porážku nedovolil a nepřijal.

Zobrazeno 480 krát
Naposledy upraveno: so., 4. prosinec 2021 11:47
Pro psaní komentářů se přihlaste