st., 27. listopad 2019 20:35

Věstonická venuše navštívila Olomouc

Věstonická venuše Věstonická venuše Zdroj: Archiv Vlastivědného muzea Olomouc
Olomouc-Ozbrojenci budou nyní dva týdny obklopovat vitrínu Věstonické venuše ve Vlastivědném muzeu Olomouc. Poté se vzácná soška vrátí zpět do trezoru v Brně.

 

Převoz sošky je velmi nákladný a muzea musí splňovat nejpřísnější kritéria, aby jim byla zapůjčena. Věstonická venuše se tudíž ze svého trezoru v Brně nedostane do vitrín příliš často. „Za poslední dobu to bylo dvakrát, a sice v roce 2013 v Londýně u příležitosti výstavy Umění doby ledové: Zrození moderní mysli v Britském muzeu a podruhé v roce 2014 v rámci oslav 200 let muzejnictví v České republice,“ řekla mluvčí Moravského zemského muzea v Brně Barbora Javorová.

Po třech letech vyjednávání se nakonec generální ředitel Moravského zemského muzea v Brně Jiří Mitáček a Břetislav Holásek ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci dohodli a Věstonická venuše do Olomouce dorazila. „Nepamatuji si, že by se k nám do muzea někdy v historii dovezlo něco vzácnějšího i ze zahraničních muzeí,“ řekl Holásek.

Věstonickou venuši si mohou návštěvníci prohlédnout od 27. listopadu po dobu dvanácti dní ve Vlastivědném muzeu Olomouc. Na sošku se lze podívat od osmi hodin ráno do dvaadvacáté hodiny večer. V pracovních dnech od osmé ráno do deseti dopoledne bude však olomoucká výstava rezervována pro školy. Sošku bude hlídat ostraha nepřetržitě, jedno z pravidel totiž je, že venuše musí být hlídána čtyřiadvacet hodin.

Zobrazeno 2017 krát
Naposledy upraveno: pá., 29. listopad 2019 10:03
Pro psaní komentářů se přihlaste