po., 11. listopad 2019 22:57

Politická krize ve Španělsku pokračuje, posílila krajní pravice

Pedro Sánchez Pedro Sánchez Zdroj: facebook Pedro Sánchez Pérez-Castejón
Madrid - Ve Španělsku proběhly v neděli už čtvrté parlamentní volby za poslední čtyři roky. Mělo se jednat o volby, které vyřeší dosavadní patovou situaci, jež trvá od dubna kdy Španělé volili naposledy. Od posledních voleb se totiž stále nepodařilo sestavit většinovou koalici, která by získala potřebných 176 hlasů z 350 členného parlamentu. Avšak opak je pravdou, nedělní volby totiž situaci spíše zkomplikovaly a rovněž přinesly výrazný nárůst hlasů krajní pravici reprezentovanou stranou Vox.

Vítězem voleb se stal dosavadní premiér Pedro Sánchez, jehož levicová strana PSOE získala 28 % a zvítězila ve většině provincií. Pohoršila si tak jenom o tři mandáty na současných 120 křesel. Na druhém místě se umístila středopravicová Lidová strana se ziskem 20,8 %. Oproti dubnovým volbám se tak jedná o výrazné zlepšení a vysloužili si 88 křesel. Největším překvapením se stala strana Vox, která dostala 15,1% hlasů. Oproti posledním volbám si tak polepšila o dvojnásobný počet křesel v parlamentu. Ten teď činí 52 poslanců a potvrdila současný fenomén, kdy ultrapravicové strany po celé Evropě získávají čím dal větší podporu. Menší ztrátu zaznamenala levicová strana Unidas Podemos, která se umístila čtvrtá se ziskem 12,8 % hlasů, za které získala 35 křesel. Do parlamentu se také dostaly separatistické strany z Baskicka a Katalánska. Za jasného poraženého se tak dá považovat liberální strana Ciudadanos, která získala jen 6,8 % hlasů. Počet jejich poslanců se tak zmenšil na 10 z dosavadních 57. Na to již zareagoval předseda strany Alberto Rivera a rezignoval na veškeré funkce a ohlásil odchod z politiky.

Levice tak není schopná pro většinovou koalici zajistit potřebný počet hlasů a to stejné platí i pro pravicové strany. Velkou koalici, čili spojení socialistů a lidovců, hned po oznámení výsledků odmítli oba lídři svých stran. Socialistům tak nezbývá než se pokusit spojit s Unidas Podemos a přesvědčit ke spolupráci i separatistické strany. To však bude velmi obtížné, neboť současný premiér podpořil odsouzení katalánských vůdců za nezákonné referendum v roce 2017. Pedro Sánchez také odmítl vypsání dalších voleb, které by považoval za obrovské selhání. Požádal tedy lídry ostatních stran, aby se zachovali zodpovědně a pokusili se společně vyřešit současnou krizi. Zpovzdálí zatím vše sleduje strana Vox, které už k výsledkům blahopřál Matteo Salvini, Marine Le Pen nebo Geert Wilders. Jisté je, že Španělsko čekají tvrdá povolební vyjednávání.

Zobrazeno 1060 krát
Naposledy upraveno: čt., 14. listopad 2019 21:22
Pro psaní komentářů se přihlaste