so., 5. prosinec 2015 19:28

Výstava Resort ukazuje tajné rekreační středisko komunistické elity

Ostrava - Nová výstava a videoprojekce Resort je k vidění v Galerii Plato v Ostravě. Vyobrazuje rekreační středisko na Vystrkově, které v šedesátých letech sloužilo komunistickým politikům. Autor výstavy Martin Hrubý se snaží ukázat sociální, politické, kulturní a estetické hodnoty totalitního režimu. Resort mohou zájemci navštívit do 3. ledna 2016.

Výstava Martina Hrubého, absolventa Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, se zaměřuje na rekreační středisko nedaleko přehrady Orlík. Stavbu dostavěli na konci šedesátých let minulého století a sloužila především komunistické elitě. Hrubý do výstavy zapojil právě okolnosti vzniku a příběhy spojené s užíváním střediska. Ty ukazují zajímavé skutečnosti nejen z tehdejších představ o vkusu, ale i o strategiích pracovníků. Resort odkazuje na tehdejší poměry v politické i kulturní sféře a podává celistvý pohled na situaci v komunistickém režimu. K vidění je i zmenšený model celého střediska.

"Dívat se na šedesátá léta pomocí utajeného hotelu pro politické magnáty je zajímavé. Ještě nikdy jsem podobný přístup neviděla. Z výstavy si odnáším spoustu nových informací, všem ji můžu doporučit," řekla návštěvnice Lenka Vašíčková.

Ten, kdo se do Galerie města Ostravy rozhodne jít podívat, má také možnost zhlédnout půlhodinový dokumentární snímek. Film, který natočil Martin Hrubý, chronologicky mapuje vznik areálu. Dokládá také zmínky o středisku v tehdejších médiích. Zároveň klade důraz na srozumitelný vypravěčský postup a efektivní práci s obrazem. O kvalitě projektu svědčí i nominace do soutěže dokumentárních snímků na 51. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a do soutěže Budapest Architecture Film Days.

"Precizní příprava a rešerše, ale také reflexe obecnějších souvislostí ve vztahu mezi politikou místa, lstí dějin, ideologií a architekturou, činí z projektu Martina Hrubého fascinující, překvapivě zralé dílo," řekl umělecký manažer galerie a kurátor výstavy Marek Pokorný.

Martin Hrubý nyní pracuje na novém projektu s názvem JJP. Pokouší se připomenout zapomenutou renesanční postavu českých novodobých dějin. Na základě dochovaných spisů rekonstruuje osobnost umělce a zároveň agenta tajné policie známého pod iniciály J.P.

Zobrazeno 1921 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:22
Pro psaní komentářů se přihlaste