so., 4. prosinec 2021 13:08

#WhereIsPengShuai

Je Peng Shuai v pořádku? Je Peng Shuai v pořádku? Zdroj: wikimedia commons
Čínská tenistka obvinila vysoce postaveného úředníka ze sexuálního napadení, pár dní poté zmizela ze sociálního života. Její údajná komunikace vyvolává pochybnosti a ženská tenisová asociace kvůli obavám o Peng ruší zápasy v Číně.

Profesionální čínská tenistka Peng Shuai na svém profilu sociální sítě Weibo (sociální síť podobná Instagramu a Twitteru) napsala 2. listopadu příspěvek o jejím nechtěném sexuálním vztahu s Zhang Gaoli, bývalým čínským vicepremiérem vládní komunistické strany. Podle příspěvku ji před třemi lety pozval k sobě na tenis a sexuálně ji napadl. „Vzal jsi mě k sobě domů, abys mě donutil k sexu? Nedokázala jsem popsat, jak jsem byla znechucená a kolikrát jsem se sama sebe ptala, jsem ještě člověk? Cítím se jako chodící mrtvola,“ napsala Peng v příspěvku a později dodala, že nemá důkazy pro prokázání svých obvinění.

Příspěvek do půl hodiny zmizel, s ním i šest dalších a komentáře na profilu Peng byly zablokovány. To už se ale kopie příspěvku šířily sociálními sítěmi. Podobnou cenzuru zažil minulý rok i bývalý čínský mezinárodní fotbalista Hao Haidong a jeho manželka Ye Zhaoying, když na sociálních sítích otevřeně kritizoval vládnoucí komunistickou stranu.

Kromě příspěvku se ale slehla zem i po Peng Shuai. Od toho dne totiž nebyla tenistka aktivní na žádné sociální síti a zmizela ze společenského dění. Tohle podezřelé ticho vyvolalo vlnu rozruchu a celý internet začal zveřejňovat příspěvky s otázkami ohledně její neaktivity. „Jsem zdrcená a šokovaná ze zpráv o své vrstevnici, Peng Shuai. Doufám, že je v bezpečí a bude nalezena co nejdříve. Případ se musí řádně vyšetřit a nezamlčet. #whereispenghuai,“ napsala tenistka Serena Williamsová na svůj twitter účet.

Čínská státní média na otázky zareagovala zveřejněním údajného e-mailu Peng ze 17. listopadu Stevenu Simonovi, generálnímu řediteli ženské tenisové asociace (WTA). V emailu popřela své obvinění proti bývalému premiérovi a ujistila Simona, že je v pořádku. „Zprávy včetně obvinění ze sexuálního napadení nejsou pravdivé. Nejsem pohřešovaná, ani nejsem v nebezpečí. Jen odpočívám doma a všechno je v pořádku,“ píše údajně Peng v e-mailu. Rychle se však objevily pochybnosti o použitém jazyce a viditelném kurzoru na snímku obrazovky zveřejněném CGTN. „Prohlášení, které dnes zveřejnila čínská státní média týkající se Peng Shuai, pouze vyvolává obavy ohledně její bezpečnosti a místa pobytu. Je pro mě těžké uvěřit, že Peng Shuai skutečně napsala e-mail, který jsem obdržel,“ reagoval Simon v prohlášení a informoval veřejenost o opakovaných pokousech spojit se s Peng všemi dostupnými způsoby, ale bez úspěchu. Požádal o nezávislý a ověřitelný důkaz, že je v bezpečí. „Ženy je třeba respektovat a ne cenzurovat,“ dodal Simon.

Na čínských státních sociálních sítích se 20. a 21. listopadu objevilo video Peng sedící v restauraci. Celé video důrazně podtrhuje datum a čas. Později se objevilo ještě video z akce v Pekingu, na kterém Peng pronese pár slov. Samozřejmě se hned rozběhla druhá vlna zpochybňující pravost obou videí a obviňující čínskou vládu z podvodu. „I když je pozitivní ji vidět, zůstává nejasné, zda je svobodná a schopná se sama rozhodovat a jednat, bez nátlaku nebo vnějšího zasahování. Toto video samo o sobě nestačí. Jak jsem uvedl na začátku, nadále se obávám o zdraví a bezpečnost Peng Shuai a o to, že obvinění ze sexuálního napadení je cenzurováno a zameteno pod koberec,“ vyjádřil se Simon. Pro místní není jednoduché vyjadřovat se k téhle problematice, aniž by se sami dostali do problémů. O případ Peng Shuai se naštěstí začali zajímat i zahraniční média např. The Guardian, CNN, Reuters nebo BBC a tlačí na čínskou vládu. 

Posledním zaznamenaným kontaktem s Peng je půl hodinový videohovor s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru. Je to první kontakt s Peng, který od obvinění proběhl mimo čínská státní média. „Peng je v bezpečí a má se dobře, žije ve svém domě v Pekingu, ale chtěla by, aby bylo v tuto chvíli respektováno její soukromí. Chce teď trávit čas s přáteli a rodinou." uvedl v prohlášení MOV a dodal, že Peng poděkovala výboru za jeho zájem. Celkový projev Peng ale nezní moc nenuceně, a proto se o pravosti tvrzení stále pochybuje.

Čínské úřady zatím odmítly veřejně uznat obvinění Peng vůči Zhangovi a ani je nezačali řešit. „Událost nebyla diplomatickou záležitostí,“ odůvodnil Zhao Lijian, mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí, ve svém projevu odmítnutí obvinění. Jedná se o první obvinění proti takhle vysoce postavenému představiteli Komunistické strany Číny, vzhledem k celosvětovému zájmu se ale čínské vládě pravděpodobně nepodaří jen tak smazat. 

Zmizení Peng začala věnovat pozornost i OSN, vláda Spojených států a britské ministerstvo zahraničí. Spor může mít dopad na nadcházející zimní olympijské hry 2022, které mají v Pekingu začít za necelé tři měsíce. Výzvy k bojkotu v posledních měsících sílí kvůli obavám z porušování lidských práv v Číně. Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek potvrdil, že zvažuje diplomatický bojkot této akce. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) se však od vyvíjení tlaku na čínské úřady distancoval. „Zkušenosti ukazují, že tichá diplomacie nabízí nejlepší příležitost k nalezení řešení pro otázky takového charakteru. To vysvětluje, proč se MOV v této fázi nebude dále vyjadřovat,“ uvedl MOV pro CNN. 

Kde skutečně Peng je a jestli byla k natočení videí nucena, není v tuto chvíli jasné. WTA dala ale Číně jasně najevo, že problém nebude ignorovat a 1. prosince oficiálně oznámila zrušení všech tenisových turnajů v Číně. „Nechápu, jak mohu žádat naše sportovce, aby tam soutěžili, když Peng Shuai nemá dovoleno svobodně komunikovat a zdá se, že na ni byl vyvíjen nátlak, aby zapřela své obvinění ze sexuálního napadení,“ uvedl v prohlášení předseda WTA.

Čínské ministerstvo zahraničí reagovalo vyjádřením, kde mimo jiné kritizuje politizaci sportu. „Jednostranné rozhodnutí WTA ve jménu ‚ochrany svých hráček‘ bylo učiněno na základě fiktivních informací. Nejen, že zasáhlo a poškodilo samotnou příslušnou sportovkyni, ale také vážně poškodí spravedlivé příležitosti tenistek soutěžit a zájem celého tenisu,“ ohradila se proti rozhodnutí také čínská tenisová asociace.

Stáhnout přílohy:
Zobrazeno 1011 krát
Naposledy upraveno: po., 6. prosinec 2021 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste