út., 7. listopad 2017 12:45

Z místa Palachova a Toufarova úmrtí se možná brzy stane hotelový pokoj

Neoficiální památník designéra Otakara Duška Neoficiální památník designéra Otakara Duška Zdroj: ČTK/Libor Sojka
Praha - Psal se čtvrtek 16. ledna 1969, kdy se na Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil pouze dvacetiletý Jan Palach. Toho následně převezli do nemocnice na Legerově ulici v Praze. Jeho stav byl ale natolik kritický, že nepřežil a v pokoji číslo 312 zemřel. Tento pokoj se brzy dost možná změní na hotelový pokoj. Majitel budovy se totiž rozhodl, že nyní opuštěné místo zrekonstruuje.

Za zdmi zmíněné budovy nezemřel však jen Jan Palach, jehož čin, kterým obětoval svůj život na protest proti potlačování svobod, se vryl do dějin. Zemřel zde například i farář mučený StB Josef Toufar. Z budovy se ale na přání majitele co nevidět má stát hotel. Budova pochází z roku 1882, sloužila jako nemocnice a léčili se zde hlavně pacienti vyšší vrstvy. Tehdy šlo o moderní zařízení, které poskytovalo ten nejlepší komfort. Probíhali zde ale také například tehdy ilegální potraty. 

Během druhé světové války budovu využívali hlavně Němci a po nástupu totalitního režimu zase prominentní klienti socialismu. Nám je z této doby známo hlavně jméno Josef Toufar, při jehož kázání se třetí adventní neděli 11. prosince 1949 v malé zřetelně vychýlil křížek na hlavním oltáři. Událost se od té doby popisuje jako číhošťský zázrak. Tento údajný zázrak StB využilo jako záminku pro další pronásledování katolické církve. S mučeným Toufarem před jeho smrtí stačili ještě natočit propagandistický film. Museli ho podpírat, protože se nemohl udržet na vlastních nohách. V sobotu 25. února 1950 byl převezli nemocného kněze právě do nemocnice v pražské Legerově ulici, kde po několika hodinách podlehl následkům krutého mučení. 

O 19 let později skonal v podobném pokoji ve stejném sanatoriu také Jan Palach. Dům je zcela prázdný od roku 2001. Jeho opuštěná podoba zůstala v rukou státu, jež však nechtěl investovat vysoké částky do rekonstrukce. V roce 2015 jej tedy odkoupila soukromá firma United Corporation a.s., která se bude snažit dát dům do původního stavu. Byla zde i možnost odkoupení domu hlavním městem se záměrem zrealizovat zde muzeum komunismu. Z těchto plánů ovšem sešlo.

Konečný výsledek je tedy ve hvězdách, ale vypadá to, že v nejbližších letech se v tomto domě hrůzy budeme moct třeba ubytovat.

Zobrazeno 2196 krát
Naposledy upraveno: po., 13. listopad 2017 18:07
Pro psaní komentářů se přihlaste