so., 23. duben 2022 17:36

Z Ukrajiny k nám přišlo už skoro 300 000 uprchlíků. Jejich ubytování má zjednodušit novela zákona

Ukrajinská vlajka Ukrajinská vlajka Zdroj: Nati, Pexels.com
Novela zákona pomůže uprchlíkům z Ukrajiny nově uvolnit prázdné sociální ubytování, zjednoduší se i chvalovací proces pro jeho poskytnutí. Vláda ji schválila na výjezdním zasedání na zámku Šitří. Od začátku ruské invaze uprchlíkům s ubytováním pomáhají i samotní občané, kteří nabízejí ubytování i ve vlastních bytech. Dočasné ubytování nabízejí i asistenční centra převážně ve větších městech.

Prázdné sociální byty najdou využití
Do volných domů a bytů pro sociální bydlení budou nově moci být nastěhováni uprchlíci z Ukrajiny. Umožní to novela zákona o podmínkách použití finančních prostředků Státního fondu rozvoje bydlení na pořízení sociálních a dostupných bytů a sociálních, smíšených a dostupných domů. Vláda novelu schválila na výjezdním zasedání na zámku Štiřín. Do středy 20. dubna nemohli být ve volných sociálních bytech uprchlíci ubytováváni, novela to však uprchlíkům z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou umožňuje. Vzhledem k současné situaci vláda rozhodla, že uprchlíci nebudou muset dokazovat, že na Ukrajině nemovitost nevlastní. Týkat se jich nebude ani povinná záloha za nájem.

Ubytování poskytují Češi i individuálně
Kromě státu se do pomoci s ubytováním uprchlíků z Ukrajiny pustili i sami Češi. Nabízejí nejen volné byty, ale i pokoje ve svých domácnostech. „V pokoji, který normálně sdílím se sestrou, bydleli uprchlíci z Ukrajiny, než si našli stálé bydlení. Rodiče spolu nežijí a byt u táty využívám jednou za dva týdny, takže nebylo ani těžké se omezit. Za to, že jsme mohli pomoct, jsem ráda. Pokoj je pro nové uprchlíky stále volný,“ říká například studentka z Brna. Ubytování uprchlíků v domácnostech však nese i riziko, že toto provizorní bydlení budou z různých důvodů muset opustit. Ne vždy je totiž takové ubytování vázáno smlouvou. V případě, že člověk nechce za ubytování uprchlíků pobírat příspěvek, nemusí jejich přítomnost v pronajatém bytě do dvou měsíců hlásit ani bytovému družstvu. Uvolnění sociálního bydlení by postupem času mohlo pomoci i s tímto možným problémem.

Snazší přístup k bydlení ulehčí práci i asistenčním centrům, která uprchlíkům nabízí dočasné ubytování. Počet uprchlíků z Ukrajiny se v posledních týdnech sice snižuje, i tak jsou uprchlická centra vytížená. V Praze funguje asistenční centrum ve Vysočanech, kam se přestěhovalo z Kongresového centra, v Olomouci působí Krajské asistenční centrum pomoci v Hanáckých kasárnách v centru města.

Zobrazeno 385 krát
Naposledy upraveno: út., 26. duben 2022 09:59
Pro psaní komentářů se přihlaste