po., 6. leden 2014 20:35

Začne vydávání církevního majetku

Církve, které nepodaly své žádosti o navrácení majetku do 2. ledna mají smůlu. Lhůta vypršela a mělo by začít docházet k vydávání majetku. Nyní je řada na samotných úřednících, aby rozhodli, zda mají církve na požadovaný majetek nárok.

 

 

Už v prosinci roku 2013 evidovaly úřady přes tři tisíce žádostí, v posledních dnech navíc zaznamenaly jejich další nárůst. Lhůta pro vydání rozhodnutí je šest měsíců, další půlrok až rok se může čekat na schválení dohody ve správím řízení. Až poté může katastrální úřad přepsat nemovitost na církev. "Očekáváme, že pokud nedojde k uzavření dohody, obrátí se církve na soud, což celou věc ještě prodlouží," uvedla pro Novojičínský deník mluvčí státního pozemkového úřadu Monika Machtová.

Lidé se donedávna obávali, že si církve ponechají získaný majetek "pro sebe", ukazuje se ovšem, že některé navrácené budovy poslouží ke kulturnímu dění ve městech či vesnicích. Na Jižní Moravě se ale lidé budou muset připravit na dražší pronájmy polí a půdy. Ke zvýšením nájmů ovšem může dojít i v jiných oblastech.

Prozatím církve získaly jen malý zlomek toho, oč požádaly a největší otazník momentálně visí nad areálem Pražského hradu. Metropolitní kapitula, kapitula Všech svatých a Náboženská matice zažádaly o všechny budovy na Pražském hradě. Prezidentská kancelář ale žádosti odmítla kvůli údajnému ohrožení bezpečnosti prezidenta. O restucích hradu začal jednat prezident Miloš Zeman s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. Údajně by se měli dohodnout o formálním vydání nemovitostí a následné směně za jiné. ČSSD zatím usiluje o vynětí Pražského hradu ze zákona. Vznikla také komise složená ze členů ČSSD a hnutí ANO, která chce s církvemi jednat o snížení finančních náhrad za nevydaný majetek.

foto: Top09.cz

Zobrazeno 1925 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste