út., 26. duben 2016 09:29

Zájem o biopotraviny roste, obrat přesáhl tři miliardy

ČR - Biopotraviny v České republice nabývají na důležitosti. Ačkoli jejich roční spotřeba na osobu zůstává podle zprávy Ústavu zemědělské ekonomiky a informací pod hranicí 200 korun, celkový obrat s biopotravinami českých subjektů včetně vývozu dosáhl přibližně 3,2 miliardy korun. Na tomto trendu se podílí jak zvýšení prodejů biopotravin v maloobchodních sítích, tak vzrůstající obliba nákupů potravin přímo od zemědělců. I přes expanzi biovýroby však Česká republika zůstává oproti dalším zemím Evropské unie výrazně pozadu.

Zvyšování zisků malovýrobců a maloobchodníků vítá ministr zemědělství Marián Jurečka. "Souvisí to se stále větším zájmem lidí o takzvané faremní produkty, které jsou často v biokvalitě," uvádí ministr. Roli hraje i obliba akcí jako Poznej svého farmáře nebo Farmářské slavnosti, z nichž většinu Ministerstvo zemědělství podporuje. Vláda navíc schválila Jurečkův Akční plán ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2016 - 2020, jehož cílem je propagovat a následně uspokojovat poptávku po výrobcích v bio kvalitě, podporovat ekofarmy a do roku 2020 také zvýšit spotřebu biopotravin na hranici 600 korun na osobu. "Zatímco předchozí plány kladly důraz na nárust plochy, nový plán se více soustředí na kvalitativní a produkční ukazatele," dodává Jurečka.

Počet registrovaných výrobců biopotravin v ČR se dlouhodobě zvyšuje. Mezi lety 2013 a 2014 vzrostl z původních 500 na 537. Nejvyšší nárust zaznamenala kategorie výrobců masných produktů. Obdobně se zvyšují i počty biovýrobců v oblasti mléčných výrobků, rostlinných olejů, živočišných tuků a nápojů.

Skokový nárůst zaznamenává i dovoz potravin v bio kvalitě, a to nejen z USA nebo států západní Evropy, ale i z rozvojových zemí. Od roku 2008 stoupá dovoz biopotravin z Číny, Egypta nebo Jihoafrické republiky. Doprovodným fenoménem jsou také jednorázové nákupy, například ovocných šťáv z Arménie nebo třtinového cukru z Brazílie. V posledních letech se uskutečnily také velké obchody s Moldávií nebo Spojenými arabskými emiráty. V roce 2014 se dovezlo nejvíce bioproduktů v oblasti olejů a tuků, především pak kokosový olej z Filipín.

Zobrazeno 1851 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:31

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste